Nastaviti sa sprovođenjem reformske agende

Glas Srpske
Nastaviti sa sprovođenjem reformske agende

Sarajevo - Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark poručio je danas u Sarajevu tokom "Ekonomskog foruma BiH 2018" da treba nastaviti sa sprovođenjem reformi i dovršiti ono što je ostalo da se uradi u okviru Reformske agende, da se aktivnosti moraju sprovesti i da izborna godina nije nikakav izgovor.

Vigemark smatra da današnji regionalni forum, koji organizuje Ekonomski fakultet Sarajevo, dolazi u pravo vrijeme, s obzirom na to da je prije sedam dana Evropska komisija objavila novu Strategiju za zapadni Balkan, a da je juče Savjet ministara završio svoj posao na Upitniku EU, te da je Međunarodni monetarni fond /MMF/ u petak odobrio drugu tranšu iz aranmžana koji je veoma povezan sa Reformskom agendom.


"Krajem februara, predsjedavajući Evropske komisije Žan-Klod Junker sa saradnicima, u okviru turneje po zemaljama zapadnog Balkana, dolazi u Sarajevo. Cilj posjete je konkretan uvid u situaciju kada je riječ o evropskim integracijama, ali i realizacija Reformske agende, odnosno socio-ekonomskih reformi", rekao je Vigemark.

Vigemark se osvnuo na potrebu smanjenja poreskih opterećenja za poslodavce, ističući da će to pomoći stvaranju zvaničnih radnih mjesta.

"Formalnih radnih mjesta, a ne na crno i u sivoj ekonomiji. Nadam se da će Parlament Federacije BiH /FBiH/ uskoro usvojiti te mjere prije izbora, s obzirom na to da je riječ o nečemu što treba da se desi bez apsolutno ikakvog odgađanja", istakao je Vigemark.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvidić smatra izuzetno značajnim održavanje Ekonomskog foruma za dalji napredak BiH i regiona.

"Sve vlade su posvećene u zajedničkoj sinergiji poboljšanju investicione klime i dalje strukturne reforme koje treba da dovedu do povećanja kompetitivnosti kapaciteta BiH", rekao je Zvizdić.

Zvizdić ističe da bi se putem strukturnih reformi unutar rashoda javnih sredstava riješio jedan od ključnih makroekonomskih problema, a to je pitanje otvaranja novih radnih mjesta sa fokusom na mlade ljude.

"To je najvažniji zadatak i fokus reformi kojima smo posvećeni i na nivou Savjeta ministara, a sprovođenje ekonomske reforme, naravno, ide svojom dinamikom i na nivou FBiH i Republike Srpske", kaže Zvizdić.

Predsjedavajući Savjeta ministara smatra da se BiH danas nalazi na visokoj poziciji kada je riječ o konkurentnosti u odnosu na zemlje regiona, jer o tome govori rast svih vitalnih ekonomskih parametara.

"BiH raspolaže ozbiljnim prirodnim resursima i dobro edukovanom radnom snagom, što su svakako komparativne prednosti u odnosu na ono što trenutno može ponuditi region i što traži Evropa", naglasio je on.

Zvizdić napominje da rast vitalih ekonomskih parametara, pogotovo izvoza od kojeg 70 odsto ide ka zemljama EU, govori o povećanju kvaliteta i konkurentnosti proizvoda iz BiH.

"Naš zadatak je ojačati jedinstveni ekonomski prostor BiH i ići ka daljoj harmonizaciji regulatornog okvira i poboljšanju poslovne investicione klime da bi ojačali domaće i strane investicije", rekao je Zvizdić.

On je ocijenio da se u regionu zapadnog Balkana više ne smije razmišljati pojedinačno o svakoj od zemalja, već o regionu kao jedinstvenom ekonomskom prostoru koji velikim investitorima koji mogu biti integratori može ponuditi jako dobre uslove.

Sa foruma u Sarajevu Zvizdić očekuje apel onim nivoima vlasti koji su nadležni za obrazovanje da se upisna politika već od ove godine uskladi sa tržištem rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana