Наставити са спровођењем реформске агенде

Глас Српске
Наставити са спровођењем реформске агенде

Сарајево - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк поручио је данас у Сарајеву током "Економског форума БиХ 2018" да треба наставити са спровођењем реформи и довршити оно што је остало да се уради у оквиру Реформске агенде, да се активности морају спровести и да изборна година није никакав изговор.

Вигемарк сматра да данашњи регионални форум, који организује Економски факултет Сарајево, долази у право вријеме, с обзиром на то да је прије седам дана Европска комисија објавила нову Стратегију за западни Балкан, а да је јуче Савјет министара завршио свој посао на Упитнику ЕУ, те да је Међународни монетарни фонд /ММФ/ у петак одобрио другу траншу из аранмжана који је веома повезан са Реформском агендом.


"Крајем фебруара, предсједавајући Европске комисије Жан-Клод Јункер са сарадницима, у оквиру турнеје по земаљама западног Балкана, долази у Сарајево. Циљ посјете је конкретан увид у ситуацију када је ријеч о европским интеграцијама, али и реализација Реформске агенде, односно социо-економских реформи", рекао је Вигемарк.

Вигемарк се освнуо на потребу смањења пореских оптерећења за послодавце, истичући да ће то помоћи стварању званичних радних мјеста.

"Формалних радних мјеста, а не на црно и у сивој економији. Надам се да ће Парламент Федерације БиХ /ФБиХ/ ускоро усвојити те мјере прије избора, с обзиром на то да је ријеч о нечему што треба да се деси без апсолутно икаквог одгађања", истакао је Вигемарк.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звидић сматра изузетно значајним одржавање Економског форума за даљи напредак БиХ и региона.

"Све владе су посвећене у заједничкој синергији побољшању инвестиционе климе и даље структурне реформе које треба да доведу до повећања компетитивности капацитета БиХ", рекао је Звиздић.

Звиздић истиче да би се путем структурних реформи унутар расхода јавних средстава ријешио један од кључних макроекономских проблема, а то је питање отварања нових радних мјеста са фокусом на младе људе.

"То је најважнији задатак и фокус реформи којима смо посвећени и на нивоу Савјета министара, а спровођење економске реформе, наравно, иде својом динамиком и на нивоу ФБиХ и Републике Српске", каже Звиздић.

Предсједавајући Савјета министара сматра да се БиХ данас налази на високој позицији када је ријеч о конкурентности у односу на земље региона, јер о томе говори раст свих виталних економских параметара.

"БиХ располаже озбиљним природним ресурсима и добро едукованом радном снагом, што су свакако компаративне предности у односу на оно што тренутно може понудити регион и што тражи Европа", нагласио је он.

Звиздић напомиње да раст виталих економских параметара, поготово извоза од којег 70 одсто иде ка земљама ЕУ, говори о повећању квалитета и конкурентности производа из БиХ.

"Наш задатак је ојачати јединствени економски простор БиХ и ићи ка даљој хармонизацији регулаторног оквира и побољшању пословне инвестиционе климе да би ојачали домаће и стране инвестиције", рекао је Звиздић.

Он је оцијенио да се у региону западног Балкана више не смије размишљати појединачно о свакој од земаља, већ о региону као јединственом економском простору који великим инвеститорима који могу бити интегратори може понудити јако добре услове.

Са форума у Сарајеву Звиздић очекује апел оним нивоима власти који су надлежни за образовање да се уписна политика већ од ове године усклади са тржиштем рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана