Наставак суђења Караџићу и Младићу

Agencije
Наставак суђења Караџићу и Младићу

Хаг - У Хашком трибуналу сутра ће бити настављена суђења бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу и некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике генералу Ратку Младићу.

Након што Тужилаштво унакрсно испита генерала Светозара Андрића, чије је свједочење почело прошлог петка, Караџић ће извести нове свједоке експерта одбране за судску медицину Душана Дуњића, генерала Миломира Савчића и некадашњег министра за информисање Српске Мирослава Тохоља.

Генерал Савчић је у предмету “Поповић и други” био заштићени свједок, а за свједочење у одбрану Караџића даће исказ без мјера заштите идентитета.

На наставак свједочења идуће седмице ће се вратити вјештак одбране за војна питања генерал Драгомир Кесеровић, који је главни исказ дао 8. јула, а сада ће га унакрсно испитати тужилаштво.

За уторак, 23. јули најављен је посебан претрес, на којем ће стране у поступку расправљати о Караџићевом захтјеву да се из оптужнице издвоји тачка један, која га терети за геноцид у седам општина БиХ 1992. године.

Жалбено вијеће је вратило ту тачку у оптужницу и поништило одлуку претресног већа из јуна прошле године, којом је Караџић био ослобођен оптужбе за геноцид у општинама Братунац, Фоча, Кључ, Приједор, Сански Мост, Власеница и Зворник 1992. године.

Према Караџићевом захтјеву, оптужбу би требало издвојити и по њој евентуално одржати суђење након доношења пресуде по осталих десет тачака оптужнице.

У предмету генерала Младића, доказни поступак наставља Тужилаштво, а као свједоци су најављени вјештак за ватрено наоружање Тимоти Куртис, експерт за демографију Хелге Брунборг, форензички антрополог Вилијем Хагланд и један заштићени свједок.

Наставак суђења бившем предсједнику Републике Српске Крајине Горану Хаџићу заказан је за 19. август.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана