Наставак подршке за БиХ на путу према ЕУ

N1
Наставак подршке за БиХ на путу према ЕУ

Комесар за европску сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан представо је данас нови извјештај о земљама које желе постати чланице Европске унији укључујући и Босну и Херцеговину.

Хан је истакао да БиХ мора провести реформе, те да је ЕУ мишљења да подржава БиХ у корацима на путу ка ЕУ.

“Превише смо пута разматрали стратегију за Западни Балкан и хтјели смо успоставити фер политику проширења. Позван сам да вам представим, а у међувремену је колегиј усвојио тај пакет па вам могу рећи шта је у том пакету. Овогодишњи пакет води рачуна о напретку на Балкану и обухвата свеукупну комуникацију и напредак земаља према чланству. Стални ангажман укључује конкретне напретке, као и први сумит у 15 година”, казао је Хан на почетку обраћања.

Истакао је да су неке од земаља оствариле историјске резултате и самим тим оставиле изазов.

“Морамо рећи шта је добро тамо гдје има доброг. Неке земље су урадиле јако пуно, то се односи на Албанију и Сјеверну Македонију и препоручиће се Вијећу да отвори преговоре. Не затварамо очи за остала питања, кандидати морају постићи одрживе резултате на одређеним подручјима”, казао је Хан.

Додао је да је основни циљ политике ЕУ да настави увозити стабилност те постоји потреба да Западни Балкан постигне већи прогрес на помирењу.

“Трећи изазов јесте економија. Још постоје значајне слабости, земље морају наставити са реформама и ријешити незапосленост. Кључни фактор за подизање стандарда живота је регионална интеграција”, поручио је Хан.

Хан је додао да су Албанија и Сјеверна Македонија испуниле реформе које су зацртале.

“Истакао бих важну ствар: Иако ЕУ постаје највећи трговински партнер Западног Балкана, морамо узети у обзир пословање Кине на Балкану. Драго ми је да су Албанија и Сјеверна Македонија искористиле могућност. Албанија проводи реформу правосуђа, Сјеверна Македонија је наставила са амбициозном агендом и то је примјер како се јачају добросусједски односи и показује моћ европске перспективе. Обје земље су испуниле реформе које су зацртали”, додоа је Хан.

Истакао је да Црна Гора и Србија морају дјеловати са већом одлучношћу, морају имплементирати реформе владавине права и то је најважнији услов на путу ка ЕУ. “Дијалог Београда и Приштине, мора допринијети стварању стабилнијег окружења. Тарифе које је Косово наметнуло на тарифе треба измијенити”, рекао је.

Што се тиче апликације БиХ, Хан је рекао да је Комисија дала мапу пута за реформе на плану демократије, владавине права и реформу јавне управе.

“По први пут се разматра ситуација у БиХ у односу на стандарде. Прекретница може бити мишљење ЕУ које показује да подржава БиХ у њеним корацима. Вијеће ће донијети одлуку и ту ће се третирати све реформе на нивоу БиХ”, казао је Хан.

Кристијан Дан Преда се обратио након Хана те казао да је задовољан да је обављено Мишљење за БиХ које је позитивно и да се нада ће Европско вијеће препознати да БиХ треба добити кандидатски статус.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана