Наставак подршке Берлина европским интеграцијама

Срна
Наставак подршке Берлина европским интеграцијама

Сарајево - Њемачка ће и даље пружати подршку процесима европских и евроатлантских интеграција у БиХ, с обзиром на то да је перспектива чланства земаља западног Балкана један од приоритета рада њемачке Владе, истакао је специјални изасланик за југоисточну Европу, Турску и чланице ЕФТА Министарства иностраних послова Њемачке Кристијан Хелбах.

У саопштењу Министарства иностаних послова у Савјету министара у техничком мандату наводи се да је замјеник ресорног министра Јосип Бркић јуче у Сарајеву био домаћин радно-консултативног ручка делегација два министарства, на којем је госте из Њемачке предводио Хелбах.

Хелбах је нагласио је да је у БиХ потребно интензивирати реформске процесе, регионалну сарадњу, те наставити борбу против организованог криминала и корупције, будући да су то предуслови за приступање ЕУ.

Када је ријеч о развојној сарадњи, на састанку је истакнуто да је тај процес изузетно значајан и успјешан, будући да се у БиХ тренутно реализују пројекти у вриједности од 350 милиона евра.

Изражена је спремност Владе Њемачке да за наставак техничке сарадње до 2020. године стави на располагање 6.000.000 евра, намијењених за стручно образовање, јачање јавних институција и иновације у малим и средњим предузећима.

На састанку је било ријечи и о питању реализације споразума о визама за раднике из БиХ који се шаљу на рад у Њемачку, борби против илегалне миграције и сарадњи у области безбједности.

Бркић је упознао саговорнике о ситуацији у БиХ и активностима у процесима европских и евроатлантских интеграција.

Он је захвалио за константну подршку коју Њемачка пружа БиХ, посебно након покретања њемачко-британске иницијативе, те изразио наду да ће такав пријатељски однос и билатерална сарадња бити настављени.

Бркић је истакао и потребу хитног успостављања власти у БиХ како би институције на свим нивоима могле испуњавати реформске обавезе.

Он је нагласио важност хитног разматрања препорука и анализа за европски пут БиХ у контексту Мишљења о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, које је Европска комисија објавила 29. маја.

Бркић је подсјетио и на чињеницу да БиХ придаје изузетан значај јачању регионалне сарадње и унапређењу добросусједских односа у оквиру берлинског процеса и западнобалканске шесторке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана