Nastavak migrantske krize može narušiti bezbjednost u Srpskoj

ATV
Nastavak migrantske krize može narušiti bezbjednost u Srpskoj

Krađe, falsifikovanje isprave i iznude su krivična djela koja su migranti počinili na teritoriji Republike Srpske od početka godine. Građane je posebno uznemirio posljednji incident u kome su migranti prislino zaustavili voz u Stanarima, a naknadno je utvrđeno da su od putnika ukrali novac ali i hranu.

Nastavak migrantske krize se očekuju, a to ozbiljno može da naruši bezbjednosno stanje u Republici Srpskoj kažu u policiji. Zbog svega toga, u Republici Srpskoj se ostaje pri stavu da nema uslova i kapaciteta za smještaj migranata. Nema kretanja bez pratnje policije, a rad svih uprava policije ostaje intenzivan, posebno jer, kako kaže direktor Policije Darko Ćulum, migrantima-počiniocima krivičnih djela teško je uću u trag.

“Uglavnom su to muškarci 95 odsto, starosti do 35 godina više od 95 odsto slučajeva, oni kod sebe nemaju nikakva dokumenta, imaju novac, mobilne telefone, lažu o sebi kada policija uzima izjave”, kaže Darko Ćulum, direktor Policije RS.

Najgora situacija po pitanju bezbjednosti je u Unsko-sanskom kantonu. Evidentirano je 600 slučajeva narušavanja bezbjednosti u kojima su učestvovali migranti. Krađe, razboništva, silovanja, pokušaji ubistva, nanošenje tjelesnih povreda, samo su neka od krvičnih djela koja su migranti počinili u ovom kantonu. Ipak, tokom zimskog perioda smanjio se priliv migranata u posljednje vrijeme, pa je manje i krivičnih djela.

“I dalje postoji u ukupnom broju krivičnih djela za mjesec decembar 10 odsto od ukupnom broju krivičnih djela su evidentirani počinioci lica koja su migranti, odnosno koja se vode kao izbjeglice”, kaže Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

Krivičnih djela u kojima su glavni akteri migranti ima i u Kantonu Sarajevu. Tokom prošle godine evidentirana su 34 krivična djela, počinjena od strane 49 migranata. Prema dostupnim informacijama, od ukupnog broja svih migranata koji u počinili krivična djela samo je dvojici određen pritvor i to za najteža krivična djela. Ostali kroz redovnu proceduru budu pušteni na slobodu, pa izostane bilo kakva kazna jer uglavnom napuste BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana