Наставак мигрантске кризе може нарушити безбједност у Српској

ATV
Наставак мигрантске кризе може нарушити безбједност у Српској

Крађе, фалсификовање исправе и изнуде су кривична дјела која су мигранти починили на територији Републике Српске од почетка године. Грађане је посебно узнемирио посљедњи инцидент у коме су мигранти прислино зауставили воз у Станарима, а накнадно је утврђено да су од путника украли новац али и храну.

Наставак мигрантске кризе се очекују, а то озбиљно може да наруши безбједносно стање у Републици Српској кажу у полицији. Због свега тога, у Републици Српској се остаје при ставу да нема услова и капацитета за смјештај миграната. Нема кретања без пратње полиције, а рад свих управа полиције остаје интензиван, посебно јер, како каже директор Полиције Дарко Ћулум, мигрантима-починиоцима кривичних дјела тешко је ућу у траг.

“Углавном су то мушкарци 95 одсто, старости до 35 година више од 95 одсто случајева, они код себе немају никаква документа, имају новац, мобилне телефоне, лажу о себи када полиција узима изјаве”, каже Дарко Ћулум, директор Полиције РС.

Најгора ситуација по питању безбједности је у Унско-санском кантону. Евидентирано је 600 случајева нарушавања безбједности у којима су учествовали мигранти. Крађе, разбоништва, силовања, покушаји убиства, наношење тјелесних повреда, само су нека од крвичних дјела која су мигранти починили у овом кантону. Ипак, током зимског периода смањио се прилив миграната у посљедње вријеме, па је мање и кривичних дјела.

“И даље постоји у укупном броју кривичних дјела за мјесец децембар 10 одсто од укупном броју кривичних дјела су евидентирани починиоци лица која су мигранти, односно која се воде као избјеглице”, каже Але Шиљдедић, портпарол МУП-а УСК.

Кривичних дјела у којима су главни актери мигранти има и у Кантону Сарајеву. Током прошле године евидентирана су 34 кривична дјела, почињена од стране 49 миграната. Према доступним информацијама, од укупног броја свих миграната који у починили кривична дјела само је двојици одређен притвор и то за најтежа кривична дјела. Остали кроз редовну процедуру буду пуштени на слободу, па изостане било каква казна јер углавном напусте БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана