Насљеђивање кућа и станова након бриге о усамљеним старцима све чешће у БиХ

klix.ba
Насљеђивање кућа и станова након бриге о усамљеним старцима све чешће у БиХ

Сарајево - Сваке године све више особа у БиХ земљи стјече имовину склапајући уговоре о доживотном издржавању. Од огласа у којима се траже особе за његу усамљених стараца и старица, многи дођу до куће или стана. Иако законски насљедници често покрећу тужбе због ових уговора, на суду их је скоро немогуће оборити.

Издржавање, према склопљеном уговору, најчешће подразумијева осигуравање старије особе храном, лијековима, обућом и одјећом, чишћење и одржавање домаћинства те пружање медицинске помоћи и друге његе тој особи. Неријетко издржавање подразумијева да особе које склопе уговор морају живјети заједно до смрти примаоца издржавања, мада постоје и старије особе које не желе заједнички живот.

Остављање имовине само једном дјетету



Нотари из оба бх. ентитета открили су нам како на њихова врата све чешће куцају странке које желе склопити уговоре о доживотном издржавању. Понекад су то особе које нису у крвном сродству, некад старци потписују уговоре са сестрићима/сестричнама и братићима/братичнама, док има и случајева у којима родитељи желе оставити имовину само једном дјетету.

Предсједница Нотарске коморе РС-а Слада Ивелић говори нам како се на склапање уговора највише одлучују стари људи без дјеце или они којима нико из породице не пружа помоћ.

"Уколико родитељи имају више дјеце, претпостављам да налазе интерес оставити имовину оном дјетету које се највише жртвује за њих. Према овом уговору, остали законски насљедници не могу тражити никакав свој дио након смрти родитеља. Стога, вјероватно се родитељи одлучују склапати уговоре с оним дјететом које им пружа највише његе, пажње и бриге", сматра Ивелић.

Прошле године у Федерацији БиХ склопљено је 1.911 уговора о доживотном издржавању, у Брчко дистрикту 78, док Нотарска комора РС-а нема тачне податке о броју обрађених и закључених уговора.

Прије склапања уговора, нотари увијек траже налаз и мишљење психијатра како би се увјерили да старија особа није дементна те да не постоје никакве скривене намјере потписника уговора.

"Кроз разговор с психијатром, откривамо да ли је особа пословно способна. Искусни нотари такођер понекад могу и сами закључити мотиве склапања уговора", додаје Ивелић.

Посљедњих година законски насљедници у РС-у нису у много случајева подносили тужбе због склапања уговора о доживотном издржавању. Ивелић нам каже како је она у десет година рада раскинула тек два уговора.

Иначе, спорови приликом тужбе законских насљедника воде се у опћинским судовима.

"Имамо информацију од судова у Федерацији да је оваквих спорова врло мало, јер нотарски обрађен уговор о доживотном издржавању је јавна исправа, његову ништавност нико не тражи, тако да по нотарски обрађеним уговорима можемо рећи и да нема спорова", казала нам је потпредсједница Управног одбора Нотарске коморе Федерације БиХ Нерминка Хамидовић.

Ријетки раскиди уговора



Правила издржавања разликују се од уговора до уговора, а нотари тешко могу сазнати колико се она поштују. Из Нотарске коморе ФБиХ сматрају како се у пракси поштују уговорене обавезе и правила издржавања с обзиром на веома ријетке раскиде уговора у ФБиХ. Слична ситуација је и у мањем бх. ентитету и Брчко дистрикту. Важно је напоменути и да потписници уговора увијек изнова могу уредити своје односе.

"Уколико прималац издржавања нема новчаних средстава да себе издржава, онда се може договорити и новчана мјесечна рента. Издржавање се састоји од обавезне набавке дневних потрепштина, кухања, спремања, одржавања личне хигијене, набавке огрјева, плаћања рачуна, консултације с љекаром те на крају сахране по мјесним обичајима", појаснила нам је Ивелић.

С друге стране, постоје особе које не пристају на издржавање иако потпишу уговор. У том случају давалац издржавања има право тражити накнаду штете за оно што је уложио у издржавање.

Како подсјећа Хамидовић, пријенос власништва на имовину која је предмет уговора могуће је извршити одмах након закључења самог уговора или након смрти примаоца издржавања.

Подаци о склопљеним уговорима о доживотном издржавању у 2017. бит ће познати почетком идуће године, а према информацијама из нотарских комора, тренд раста стјецања имовине на основу доживотног издржавања наставит ће се у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана