Naser Orić ubio sudiju Slobodana Ilića

K. ĆIRKOVIĆ
Naser Orić ubio sudiju Slobodana Ilića

SREBRENICA - Knjiga "Planirani haos", autora Ibrana Mustafića iz Potočara kod Srebrenice sadrži informacije o umiješanosti vrha vlasti bivše Republike BiH u režiju događaja u julu mjesecu, ali svjedoči i o sudbini nekih uglednih srebreničkih Srba, koji se i danas vode kao nestali.

 U knjizi autor navodi imena pripadnika Armije RBiH koji su učestvovali u napadima na srpska sela oko Srebrenice, govori o postojanju "Prijekog vojnog suda" u zgradi Skupštine opštine. Mustafić piše da je jedan od sudija tog suda bio i Zulfo Tursunović iz Sućeske.

Navodi da mu se Naser Orić ispovijedio kako je ubio predratnog srebreničkog sudiju Slobodana Ilića.

- Kad smo onu ekipu zarobljenih Srba iz zatvora ponovo poveli prema Zalazju i kad je počelo klanje, meni je dopao Slobodan Ilić. Popeo sam mu se na prsa. Bio je bradat i čupav kao životinja. Gledao je u mene i nije progovorio ni riječi. Izvadio sam bajonet i direktno ga udario u jedno oko a zatim provrtio nožem. Nije ni zapomagao. Zatim sam ga nožem udario u drugo oko. Nisam mogao da vjerujem da ne reaguje. Iskreno rečeno, tada sam se prvi put uplašio, tako da sam ga odmah poslije toga preklao, navodi Mustafić u knjizi Orićevo svjedočenje. 

Opisujući stanje u Srebrenici početkom ljeta 1995. godine piše da je u gradu vladao haos i da su neki pripadnici bošnjačkih snaga "tražili zlo da bi se riješio problem Srebrenice".

- Jedna grupa boraca izašla je izvan demilitarizovane i zaštićene zone i na putnom pravcu Bratunac-Skelani napravila zasjedu, te pobila neke pripadnike četničkih formacija, a nakon toga izašla je jedna grupa iz Sućeske i na prostoru između Milića i Podravanja napravila zasjedu i tom prilikom pobila grupu četnika... - piše Mustafić.

Zbog neslaganja sa sveukupnim načinom vođenja politike i rata na Ibrana Mustafića izvršena su tri atentata, koje je uspio preživjeti. Zarobljen je nakon pada Srebrenice i poslije devet mjeseci i deset dana provedenih u srpskom zatvoru, razmijenjen kao optuženik za ratne zločine za srpskog pukovnika Krsmanovića, navedeno je u biografiji autora.

Optužujući ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića da je "režirao atentat" na njega, Mustafić piše da je iza atentata "stajao tadašnji vrh Srebrenice".

- Ubijeđen sam da je u atentat umiješan i sam politički i vojni vrh u Sarajevu i Tuzli, jer su nastojali eliminisati sve koji bi se mogli oduprijeti izdaji Srebrenice. Dovoljno je reći da ni do sada niko iz Srebrenice nije odgovarao, kako za izdaju, tako ni za mnogobrojna počinjena ubistva - naveo je Mustafić u knjizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana