Narodna skupština o vojnoj neutralnosti Srpske - 17. oktobra

Srna
Narodna skupština o vojnoj neutralnosti Srpske - 17. oktobra

Banjaluka - Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za 17. oktobar redovnu skupštinsku sjednicu na kojoj bi trebalo da budu razmatrani revizorski izvještaji i Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da bi na sjednici trebalo da bude razmatrano 19 tačaka, među kojima i Prijedlog zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu - prijedlog predsjednika Republike.


"Na sjednici će biti razmatran i Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine", rekao je novinarima Čubrilović, nakon sjednice Kolegijuma.

On je naveo da opozicija nije podržala prijedlog dnevnog reda 22. sjednice čiji je početak zakazan za 10.00 časova.

Čubrilović je ponovio da na 21. redovnoj sjednici nije prekršen Poslovnik o radu skupštine, osim u slučaju ometanja rada rukovodstva Narodne skupštine.

"Moramo biti svjesni činjenice da je potrebno uključiti se u nesmetan rad skupštine i da ga niko nema pravo ometati. Moram reći i da na 21. redovnoj sjednici nije bilo policije sa dugim cijevima. Policija je uvijek prisutna i obavještava se o terminu održavanja Narodne skupštine, gdje su smješteni poslanici, kako bi preduzela neophodne mjere za održavanje sjednice", rekao je Čubrilović.

On je ponovio da je skupština uputila jedan dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji se odnosi na 21. sjednicu.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske još nije dostavila odgovore na poslanička pitanja.

Komentarišući tvrdnje opozicije da su revizorski izvještaji nelegalno stavljeni na dnevni red, jer 12. oktobra stupa na snagu odluka o razrješenju glavnog revizora Duška Šnjegote, Čubrilović je rekao da izvještaji mogu biti razmatrani i da je sve definisano članom 11 Zakona o glavnoj reviziji.

"Glavni revizor može da ovlasti zaposlenika u Glavnoj reviziji da može podnijeti izvještaj", zaključio je Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana