Народна скупштина о војној неутралности Српске - 17. октобра

Срна
Народна скупштина о војној неутралности Српске - 17. октобра

Бањалука - Колегијум Народне скупштине Републике Српске заказао је за 17. октобар редовну скупштинску сједницу на којој би требало да буду разматрани ревизорски извјештаји и Приједлог резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да би на сједници требало да буде разматрано 19 тачака, међу којима и Приједлог закона о Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству - приједлог предсједника Републике.


"На сједници ће бити разматран и Консолидовани извјештај о извршењу буџета Републике Српске за првих шест мјесеци ове године", рекао је новинарима Чубриловић, након сједнице Колегијума.

Он је навео да опозиција није подржала приједлог дневног реда 22. сједнице чији је почетак заказан за 10.00 часова.

Чубриловић је поновио да на 21. редовној сједници није прекршен Пословник о раду скупштине, осим у случају ометања рада руководства Народне скупштине.

"Морамо бити свјесни чињенице да је потребно укључити се у несметан рад скупштине и да га нико нема право ометати. Морам рећи и да на 21. редовној сједници није било полиције са дугим цијевима. Полиција је увијек присутна и обавјештава се о термину одржавања Народне скупштине, гдје су смјештени посланици, како би предузела неопходне мјере за одржавање сједнице", рекао је Чубриловић.

Он је поновио да је скупштина упутила један допис Министарству унутрашњих послова, који се односи на 21. сједницу.

Према његовим ријечима, Влада Српске још није доставила одговоре на посланичка питања.

Коментаришући тврдње опозиције да су ревизорски извјештаји нелегално стављени на дневни ред, јер 12. октобра ступа на снагу одлука о разрјешењу главног ревизора Душка Шњеготе, Чубриловић је рекао да извјештаји могу бити разматрани и да је све дефинисано чланом 11 Закона о главној ревизији.

"Главни ревизор може да овласти запосленика у Главној ревизији да може поднијети извјештај", закључио је Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана