Народна скупштина би могла одбацити Извјештај Комисије за Сребреницу

ATV
Народна скупштина би могла одбацити Извјештај Комисије за Сребреницу

Народна скупштина би сљедећег мјесеца могла да одбаци Извјештај Комисије за Сребреницу из 2004. године. Предсједник Републике Српске је већ најавио да ће то да предложи парламенту. Шеф посланичког Клуба СНСД-а очекује да ће се посебна сједница одржати почетком сљедећег мјесеца.

“То је нешто што не заслужује да се одгађа и да чека нови сазив. Мислим да би се све политичке партије са српским предзнаком које имају посланике у Народној скупштини требале одазвати тој посебној сједници и тај извјештај ставити ван снаге”, каже Радован Вишковић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

Коалициони партнери СНСД-а су опрезнији. Лидер социјалиста каже да ће разговарати са својим партнерима, да би дефинисали заједнички став. 

“Желим да то заиста усаглашен, заједнички став. Да нам се не деси нешто слично ономе што је била активност везана за Анкетни одбор у Народној скупштини”, рекао је Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије.

Из Српске демократске странке нису хтјели да коментаришу иницијативу Милорада Додика. Кажу да ће ако буду било шта коментарисали - наступити са заједничким ставом. У коалицији “Домовина” оцјењују да се ради о чисто популистичком потезу, који неће имати никаквог значаја - сем предизборног.

“Правно и формално апсолутно ништа не значи ако се та одлука поништи. У суштини ништа не значи. Бавимо се упорно популистичким темама које апсолутно никакве везе немају са грађанима који свакодневно напуштају ове просторе. Још мање са Сребреницом, која је мјесто напуштено од свих”, каже Адмир Чавка, шеф Клуба посланика коалиције “Домовина” у НС РС.

Извјештај се поново нашао у жижи јавности након што је Мунира Субашић, предсједница удружења “Мајке Сребренице”, најавила да ће њемачком правосуђу предати списак са именима свих који се, наводно, могу довести у везу са догађајима у јулу '95. године. Тај списак је саставила Комисија за Сребреницу, а на њему се налази више од 22.000 људи. Потпредсједник парламента Српске сматра да управо због њих извјештај мора да се поништи.

“Без обзира на љетњу паузу или почетак кампање, мислим да би таква одлука била рационална, јер одлука да се 22 хиљаде људи нађе на једном списку је резултат притиска - нема правног утемељења ни у Хашком трибуналу ни у одлукама Суда и Тужилаштва на нивоу Босне и Херцеговине. Према томе, тај списак треба поништити”, рекао је Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске.

Влада Драгана Микеревића је формирала Комисију за истраживање догађаја у и око Сребренице крајем 2003. године, под великим притиском тадашњег високог представника, Педија Ешдауна. Извјештај Комисије је прихваћен десет мјесеци касније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана