Narodna skupština Srpske nije izvršila odluku o Danu Srpske

Srna
Narodna skupština Srpske nije izvršila odluku o Danu Srpske

Sarajevo - Ustavni sud BiH utvrdio je danas rješenjem da Narodna skupština Republike Srpske nije izvršila njegovu odluku od 26. novembra prošle godine kojom se zahtijeva usaglašavanje Zakona o praznicima Republike Srpske sa Ustavom BiH.

Iz Ustavnog suda BiH saopšteno je da je na današnjoj plenarnoj sjednici ovog suda u Sarajevu konstatovao da Narodna skupština Republike Srpske nije preduzela konkretne mjere s ciljem izvršenja Odluke o dopustivosti i meritumu od 26. novembra 2015. godine, odnosno da aktivnosti Narodne skupštine Republike Srpske nisu rezultirale mjerama koje bi na kraju dovele do usaglašavanja člana Zakona o praznicima Republike Srpske sa Ustavom BiH, kako je to naloženo u predmetnoj odluci Ustavnog suda.

Shodno tome, Ustavni sud BiH utvrdio je da odredba člana Zakona o praznicima Republike Srpske prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja rješenja u "Službenom glasniku BiH".

Rješenje će biti dostavljeno Tužilaštvu BiH i objavljeno u "Službenom glasniku BiH", "Službenim novinama FBiH", "Službenom glasniku Republike Srpske" i "Službenom glasniku distrikta Brčko BiH".

Ustavni sud BiH konstatovao je da je rok za izvršenje odluke od 26. novembra 2015. godine Narodnoj skupštini Republike Srpske istekao 25. juna.

Ustavni sud BiH zapaža da je Narodna skupština Republike Srpske 17. juna 2016. godine podnijela zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine, o kojem je on odlučio na plenarnoj sjednici 17. septembra.

Zaključeno je da Narodna skupština Republike Srpske u svom zahtjevu za preispitivanje nije prezentovala nikakve nove činjenice koje bi mogle da utiču na drugačije odlučenje Ustavnog suda BiH u predmetnom slučaju.

Zbog toga je Ustavni sud BiH zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda od 26. novembra prošle godine, te je taj zahtjev odbijen.

Imajući u vidu sve naprijed navedeno, kao i na osnovu uvida u odluke Narodne skupštine Republike Srpske objavljene u "Službenom glasniku Republike Srpske", Ustavni sud je zaključio da Narodna skupština Srpske nije u ostavljenom roku usaglasila član 3b) Zakona o praznicima Republike Srpske sa Ustavom BiH.

Ustavni sud podsjeća da je svojom odlukom od 26. novembra odredio način i rok za izvršenje odluke.

U saopštenju se podsjeća da su, prema Ustavu BiH, odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da je svako fizičko i pravno lice dužno da poštuje konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH, a svi organi vlasti dužni su da u okviru svojih nadležnosti utvrđenih Ustavom i zakonom provode odluke Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud podsjeća da odlukom kojom utvrđuje nesaglasnost odredbi zakona sa Ustavom BiH može da donosiocu zakona odredi rok za usaglašavanje koji ne može biti duži od šest mjeseci, te će, ako se u ostavljenom roku ne otkloni utvrđena nesaglasnost, svojom odlukom utvrditi da nesaglasne odredbe zakona prestaju da važe narednog dana od dana objavljivanja te odluke u "Službenom glasniku BiH".

S obzirom na to da Narodna skupština Republike Srpske nije izvršila konačnu i obavezujuću odluku Ustavnog suda u ostavljenom roku, Ustavni sud BiH je odlučio kako je navedeno.

Sve odluke o apelacijama usvojene na sjednici biće dostavljene podnosiocima apelacija u roku od mjesec dana i objavljene na internet-stranici Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH na današnjoj sjednici razmotrio i usvojio Srednjoročni plan svoga rada za period od 2017. do 2019. godine, Plan rada za 2017. godinu i Budžet Ustavnog suda BiH za 2017. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana