Narodna skupština RS ima najniže troškove

V. K.
Narodna skupština RS ima najniže troškove

Banjaluka - Narodna skupština RS saopštila je juče da je u prošloj godini, kada je riječ o parlamentima u BiH, prednjačila po restriktivnoj potrošnji novca poreskih obveznika, svjesna opštih ekonomskih uslova i potrebe štednje na svim nivoima vlasti.

- Prema izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o radu Narodne skupštine za 2015. godinu, izvršenje budžeta je iznosilo 10,2 miliona, od čega je za lična primanja 83 narodna poslanika i zaposlenih u skupštinskoj službi izdvojeno 6,55 miliona KM - saopšteno je iz parlamenta RS.

Naglašeno je da o potrošnji u Narodnoj skupštini RS najbolje svjedoče uporedni podaci sa potrošnjom u parlamentima BiH i FBiH.

- Prema revizorskom izvještaju za Parlament BiH iz 2014. godine budžet im je bio 15,9 miliona, a za plate i naknade poslanika, delegata i zaposlenih u sekretarijatu je dato 9,63 miliona KM. Parlamentarci imaju pravo na brojne naknade, uključujući i naknade za rad u komisijama. Revizorski izvještaj o radu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u 2015, koji broji 98 poslanika, pokazao je da su rashodi iznosili 9,6 miliona KM, od čega su izdaci za bruto plate 8,24 miliona. Rashodi federalnog Doma naroda lani su stali na 5,41 milion, a za plate i naknade troškova zaposlenih dato je 4,73 miliona - istakli su u Narodnoj skupštini RS, navodeći da poslanici u parlamentu nemaju pravo na regres i paušale, nisu plaćeni za rad u komisijama i ne dobijaju novac za posjetu porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana