Напуштање институција одговор на пријетње ратом

Свјетлана Шурлан
Напуштање институција одговор на пријетње ратом

Бањалука - Предсједници СНСД-а, ДНС-а и СП-а Милорад Додик, Марко Павић и Петар Ђокић позвали су јуче српске представнике у институцијама БиХ да обуставе рад и напусте институције због пријетње ратом Српској.

У заједничком саопштењу три партије наведено је да је изјава бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да би ратом рјешавао унутрашња политичка питања у БиХ изазвала узнемирење не само у РС, већ и у региону. Изетбеговић је у интервјуу за „Дојче веле“, на питање шта ће урадити ако РС распише референдум о отцјепљењу, рекао „радићу оно што ће радити све патриоте ове земље, бранићу оно  што смо стекли борбом од 1992. до 1995. године, па и Дејтонским споразумом“. На питање да ли је спреман на најгори сценарио, рекао је: „Дакле на рат? Јесам.“

- Позивамо партије окупљене у Савезу за промјене, које чине власт на нивоу БиХ, да без одлагања напусте институције БиХ и врате се на консултације у РС, како бисмо са осталим партијама заступљеним у Народној скупштини РС постигли договор о заједничком одговору на пријетњу ратом упућену из Сарајева - наводе лидери СНСД-а, ДНС-а и СП-а.

Истакли су да је уље на ватру долило и Изетбеговићево залагање за признавање лажне државе Косово.

- То је угрозило напоре Србије да на Балкану буде очуван мир и стабилност као предуслов напретка свих. Напуштање институција БиХ није више питање вашег избора, већ ваше одговорности према РС која је брутално нападнута - наведено је у  саопштењу.

Додик је истакао да изјава о Косову представља озбиљан ударац и да би Изетбеговић требало да буде проглашен непожељном особом у Србији.

- Изнио сам своје мишљење и ништа не сугеришем предсједнику Србије Александру Вучићу. Мислим да је крајње вријеме да се узврати  истом мјером - сматра Додик.

Из Савеза за промјене су истакли да Додик и странке окупљене око СНСД-а користе сваку прилику да изразе свој лажни патриотизам и да им по правилу повод даје њихов доказани и најбољи партнер за стварање конфликта Изетбеговић.

- Позиве на договор о некаквом заједничком наступу и одбрани од „пријетње“ РС из Сарајева сматрамо политичком подвалом и сакривањем иза лажног јединства. Креатори сукоба на овим просторима добацују једни другима лопте, продубљују политичку кризу и покушавају у тај сукоб увести што више политичких актера. Позив на напуштање институција БиХ представља манифестацију највећег кукавичлука, јер када би српски члан Предсједништва Младен Иванић напустио Предсједништво, не би постојао нити један Србин који би могао блокирати доношење штетних одлука по РС - навели су у Савезу за промјене.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац напустио је јуче сједницу проширеног колегијума након што није прихваћен захтјев за одгађање сједница због Изетбеговићевих антидејтонских и ратнохушкачких изјава. На сједницу колегијума нису дошли Младен Босић и Александра Пандуревић из СДС-а, а Кошарац је рекао да је СНСД остао сам у захтјеву за одгађање сједнице.

Вучић је због Изетбеговићевих изјава о Косову за сутра заказао сједницу Савјета за националну безбједност.

- Изјава ће имати далекосежне политичке и правне последице и Србија ће све озбиљно сагледати. Много се тога променило том изјавом и не само да се он нада признању Косова и да се територијални интегритет БиХ брани ратом, него и Србија ваљда треба да испоручи делове своје територије уз кафу и ратлук. Шта би било да сам изговорио да РС треба да буде независна? Отерали би ме у Хаг у року од 15 дана - казао је Вучић.

Изетбеговићев кабинет је оптужио новинску агенцију Тањуг да је дијелове интервјуа пренијела нетачно, изван контекста и тенденциозно, искривљујући суштину изјаве. Истакли су да иза свега стоји нечија намјера да се наруше односи БиХ и Србије и баци сјенка и креира лоша атмосфера уочи посјете Београду чланова Предсједништва БиХ. Из Тањуга су одговорили да Изетбеговић покушава да негативан одјек своје политичке поруке преусмјери на ту агенцију и на тај начин обезбиједи неку врсту амнестије за свој политички фаул.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић казао је да ће БиХ своју међународну политику водити тако да не угрожава односе са сусједним државама.

  • Односи према Косову биће онакви какве морамо усагласити с пријатељима. Настојаћу да се спусти лопта, јер ћемо пратити став Београда о Косову - казао је Човић и потврдио да би чланови Предсједништва требало да посјете Србију 6. децембра.

Монтгомери

Бивши амерички амбасадор у Београду Вилијам Монтгомери истакао је да је изјава Бакира Изетбеговића опасна провокација и да води већој нестабилности у региону.

  • - Надам се да ће међународна заједница снажно реаговати и осудити ту изјаву - рекао је Монтгомери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана