Napredak ka EU ravan nuli

Željka Domazet
Napredak ka EU ravan nuli

Sarajevo - Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamenta BiH istakli su da se o napretku BiH na putu ka članstvu u EU više pričalo nego što se istinski radilo i uradilo i da su evropske integracije u ozbiljnom zastoju.

Pred članovima ove komisije danas će se naći informacija o napretku BiH u ispunjavanju uslova na evropskom putu. Član komisije Milica Marković iz SNSD-a kaže da poslanici uglavnom dobijaju informacije u kojima je izražena ambicija i želja Savjeta ministara BiH da se stvari pokažu ružičastim i da su napravljeni pomaci.

- Ako se okrenemo praksi onda vidimo da se radilo traljavo. Ne samo da nema napretka nego BiH i nazaduje zbog činjenice da se aktuelna politička garnitura u Sarajevu vrti u krug oko suštinskih evropskih pitanja. Značajnih pomaka nema ni u ispunjavanju uslova iz reformske agende i evropskih zakona. Ovaj Savjet ministara ponudio je vrlo malo reformskih zakona - istakla je Markovićeva.

Prema njenim riječima, izostaju i pregovori sa Briselom i Evropskom komisijom.

- Tu je potpuni tajac. Evropska komisija više i ne obraća pažnju na BiH, jer su svjesni činjenice da se vrti u krug i da iz nje stižu samo obećanja, a ne i konkretni potezi i rad. Još nisu predati ni odgovori na upitnik Evropske komisije. Iako je ostalo nekoliko pitanja za usaglašavanje moramo imati u vidu da je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić u julu obećao da će za dva mjeseca upitnik biti završen, a onda je kazao da će posao uraditi do kraja prošle godine, pa se ni to nije desilo. Sigurna sam da obaveze koje je BiH o tom pitanju trebalo da ispuni do kraja prošle godine neće biti ispunjene ni do narednih izbora - kazala je Markovićeva.

Član komisije Zdenka Džambas rekla je da nije optimista da će BiH koja nije napravila značajne iskorake do sada to uspjeti i do izbora.

- Odavno je prošao rok za popunjavanje upitnika. Ne vidim ni drugog napretka, a ne vidim ni nekih ozbiljnijih naznaka da će o važnim pitanjima doći do dogovora. Svi su prerano ušli u predizbornu kampanju i uglavnom su sve snage usmjerene na to, tako da će i evropska pitanja još više biti gurnuta u stranu - istakla je Džambasova.

Član komisije Saša Magazinović iz SDP-a kaže da se napredak u evropskim integracijama ne može mjeriti, jer ga naprosto nije bilo.

- Ako pitate Denisa Zvizdića, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića čućete da je BiH napravila ogromne korake na evropskom putu. Ako pitate građane i većinu onih koji sagledavaju realno situaciju reći će da se ništa nije desilo. Dobro je onima koji primaju plate iz budžeta i za njih je takav lagodan život evropski, ali očigledno je da građani žive sve lošije i jedva sastavljaju kraj s krajem - rekao je Magazinović i dodao da jedino u čemu BiH napreduje jeste odlazak sve većeg broja njenih građana u zemlje EU.

Dvije godine za poslovnik

Zdenka Džambas kaže da se u sivilo uklopila i Zajednička komisija za evropske integracije.

- Mi za dvije godine nismo uspjeli donijeti ni poslovnik, tako da ne vidim da će biti bilo kakvih ozbiljnijih iskoraka - rekla je Džambasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana