Napadima na RS i Dodika love izborni cenzus

Vedrana Kulaga
Napadima na RS i Dodika love izborni cenzus

Banjaluka, Sarajevo - Dio bošnjačkih političara u BiH želi da se po svaku cijenu vrati na političku scenu, a glavno sredstvo na tom putu su im napadi na RS i njenog predsjednika Milorada Dodika, što u Srpskoj vide kao propalu taktiku i jasan pokazatelj straha pred novu provjeru kod birača.

Posljednji u nizu bošnjačkih intelektualaca i političara koji je zatražio Dodikovu suspenziju je predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca i nosilac liste Stranke za BiH za Parlament BiH Suad Kurtćehajić. On je juče na tribini pod nazivom “Kako zaustaviti Dodikovo pravolinijsko razbijanje Bosne” kazao da je bolje politički suspendovati jednog čovjeka, nego stvoriti pretpostavke za neki budući rat. Kurtćehajić tvrdi da “predsjednik Srpske godinama radi na razbijanju BiH, a da na takva njegova djelovanja ne postoji adekvatna reakcija nadležnih, te da je zatajila i politička i intelektualna javnost u BiH”. Dodao je i da je visoki predstavnik od 2002. do 2004. godine “oko 60 političara udaljio sa političke scene za puno manje grijehe nego što Dodik danas izjavljuje”.

Slične ocjene uputio je i nosilac liste SBiH za Skupštinu Kantona Sarajevo Mirsad Tokača, koji je kazao da vremena za “adekvatnu reakciju i zaustavljanje Dodika ima, a konkretno rješenje imaju Tužilaštvo BiH i visoki predstavnik”.

Zanimljivo je da Kurtćehajić i Tokača dolaze iz stranke koju je osnovao Haris Silajdžić, a protiv koga je prije nekoliko dana Policijska uprava Trebinje dostavila Tužilaštvu BiH izvještaj o krivičnom djelu zbog postojanja osnova sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti.

Salvu uvreda i optužbi na račun Srba i Srpske uputio je nedavno kontroverzni profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Senadin Lavić, koji se “proslavio” nazivajući ih sljedbenicima fašizma. Srbe je, između ostalog, poredio s Hitlerovim nacistima, a Njegoša prozivao krivcem za srpsku “genocidnost”. Lavić je, naime, negirao postojanje Srba kao autohtonog naroda u BiH, kazavši da Srbi i Hrvati nisu postojali na ovim prostorima do “perfidnog prevođenja bošnjačkih pravoslavaca i katolika” u srpske i hrvatske redove.

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac smatra da su stalni, ali jadni pokušaji Bošnjaka da napadima na Dodika i Srpsku opstanu na političkoj sceni.

- Politika SNSD-a je politika mira i stabilnosti. To što bošnjački političari i njihova akademska zajednica veoma često kritikuju Dodika govori o njihovoj slabosti. Krajnje je vrijeme da shvate da se u BiH ništa ne može dešavati bez Srpske i da se njene institucije moraju uvažavati - rekao je Košarac.

Potpuno je jasno, kaže, da su bošnjačke elite nesigurne u sebe i da čestim napadima na SNSD i njegovog lidera nastoje da kod svog biračkog tijela promovišu sebe kao ljude koji žele da daju otpor takvoj politici.

Profesor Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Srđan Perišić kaže da je na sceni stalna kampanja protiv Dodika i Srpske, ali da se napadi pojačavaju u jeku borbe za glasove s ciljem osvajanja dijela izbornog kolača.

Perišić je ocijenio da se to odnosi na političku bošnjačku elitu u cjelini, bez obzira na to da li je riječ o jakim ili slabim strankama ili su akteri izvan politike.

- Oni hoće da ono što nisu postigli ratom  postignu u miru izmenom Dejtonskog sporazuma, u čemu im pomažu dugo godina predstavnici OHR-a, odnosno Zapad, ali ne vide da se svet menja i da ta satanizacija RS i njenog predsednika kao najjače političke ličnosti više ne pije vode - rekao je Perišić.

On je ocijenio da dolaze vremena u kojima bošnjački političari neće više imati podršku sa zapada.

- Toga se i boje, pa još više verbalno udaraju na Republiku Srpsku i njenog predsjednika. Ti napadi se pojačavaju u toku izborne kampanje, ali biće toga i poslije izbora, kao što je bilo i prije početka kampanje. Oni, jednostavno, ne žele RS. To im je cilj, ali nerealan - zaključio je Perišić.

Interes

Staša Košarac je naglasio da SNSD, ali ni Srpska neće ni pod kojim uslovima odustati od politike stabilnosti i mira, uz jačanje Srpske.

- Srpska mora biti pitana za sve u BiH. Mi ćemo raditi, kao i do sada, u interesu Srpske, a ne dodvoravati se Sarajevu kao što rade sadašnji predstavnici RS u vlasti na nivou BiH - naglasio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana