Нападима на РС и Додика лове изборни цензус

Ведрана Кулага
Нападима на РС и Додика лове изборни цензус

Бањалука, Сарајево - Дио бошњачких политичара у БиХ жели да се по сваку цијену врати на политичку сцену, а главно средство на том путу су им напади на РС и њеног предсједника Милорада Додика, што у Српској виде као пропалу тактику и јасан показатељ страха пред нову провјеру код бирача.

Посљедњи у низу бошњачких интелектуалаца и политичара који је затражио Додикову суспензију је предсједник Форума бошњачких интелектуалаца и носилац листе Странке за БиХ за Парламент БиХ Суад Куртћехајић. Он је јуче на трибини под називом “Како зауставити Додиково праволинијско разбијање Босне” казао да је боље политички суспендовати једног човјека, него створити претпоставке за неки будући рат. Куртћехајић тврди да “предсједник Српске годинама ради на разбијању БиХ, а да на таква његова дјеловања не постоји адекватна реакција надлежних, те да је затајила и политичка и интелектуална јавност у БиХ”. Додао је и да је високи представник од 2002. до 2004. године “око 60 политичара удаљио са политичке сцене за пуно мање гријехе него што Додик данас изјављује”.

Сличне оцјене упутио је и носилац листе СБиХ за Скупштину Кантона Сарајево Мирсад Токача, који је казао да времена за “адекватну реакцију и заустављање Додика има, а конкретно рјешење имају Тужилаштво БиХ и високи представник”.

Занимљиво је да Куртћехајић и Токача долазе из странке коју је основао Харис Силајџић, а против кога је прије неколико дана Полицијска управа Требиње доставила Тужилаштву БиХ извјештај о кривичном дјелу због постојања основа сумње да је починио ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против човјечности.

Салву увреда и оптужби на рачун Срба и Српске упутио је недавно контроверзни професор Факултета политичких наука у Сарајеву и предсједник Бошњачке заједнице културе “Препород” Сенадин Лавић, који се “прославио” називајући их сљедбеницима фашизма. Србе је, између осталог, поредио с Хитлеровим нацистима, а Његоша прозивао кривцем за српску “геноцидност”. Лавић је, наиме, негирао постојање Срба као аутохтоног народа у БиХ, казавши да Срби и Хрвати нису постојали на овим просторима до “перфидног превођења бошњачких православаца и католика” у српске и хрватске редове.

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац сматра да су стални, али јадни покушаји Бошњака да нападима на Додика и Српску опстану на политичкој сцени.

- Политика СНСД-а је политика мира и стабилности. То што бошњачки политичари и њихова академска заједница веома често критикују Додика говори о њиховој слабости. Крајње је вријеме да схвате да се у БиХ ништа не може дешавати без Српске и да се њене институције морају уважавати - рекао је Кошарац.

Потпуно је јасно, каже, да су бошњачке елите несигурне у себе и да честим нападима на СНСД и његовог лидера настоје да код свог бирачког тијела промовишу себе као људе који желе да дају отпор таквој политици.

Професор Филозофског факултета у Источном Сарајеву Срђан Перишић каже да је на сцени стална кампања против Додика и Српске, али да се напади појачавају у јеку борбе за гласове с циљем освајања дијела изборног колача.

Перишић је оцијенио да се то односи на политичку бошњачку елиту у цјелини, без обзира на то да ли је ријеч о јаким или слабим странкама или су актери изван политике.

- Они хоће да оно што нису постигли ратом  постигну у миру изменом Дејтонског споразума, у чему им помажу дуго година представници ОХР-а, односно Запад, али не виде да се свет мења и да та сатанизација РС и њеног председника као најјаче политичке личности више не пије воде - рекао је Перишић.

Он је оцијенио да долазе времена у којима бошњачки политичари неће више имати подршку са запада.

- Тога се и боје, па још више вербално ударају на Републику Српску и њеног предсједника. Ти напади се појачавају у току изборне кампање, али биће тога и послије избора, као што је било и прије почетка кампање. Они, једноставно, не желе РС. То им је циљ, али нереалан - закључио је Перишић.

Интерес

Сташа Кошарац је нагласио да СНСД, али ни Српска неће ни под којим условима одустати од политике стабилности и мира, уз јачање Српске.

- Српска мора бити питана за све у БиХ. Ми ћемо радити, као и до сада, у интересу Српске, а не додворавати се Сарајеву као што раде садашњи представници РС у власти на нивоу БиХ - нагласио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана