Нападач из Новог Зеланда изведен пред суд, смирено саслушао оптужницу

Глас Српске
Нападач из Новог Зеланда изведен пред суд, смирено саслушао оптужницу

Крајстчерч - Брентон Тарант, мушкарац оптужен да је убио најмање 49 људи у двије џамије у новозеландском Крајстчерчу, изведен је пред суд.

 Новозеландски новинари јављају да је мирно сједећи, без ријечи саслушао оптужницу, кружећи погледом по представницима медија.

Судија Пол Келар прочитао је кратку оптужницу за убиство, након чега је Брентон Тарант изведен из просторије.

“Чинио се врло смиреним и много је времена проматрао медије и адвокате”, преноси новинар Радија Нови Зеланд Анеке Смит о 28-годишњем Аустралцу и открива како није тражио кауцију или да му се крије име.

Замјеник начелника полиције Мик Вилинг рекао је да антитерористички тим проводи локалну истрагу у којој им помаже Тарантова родбина.

Међу погинулима у терористичком нападу десног екстремиста на Новом Зеланду има и дјеце, објавила је у суботу премијерка те државе.

“Постало је јасно да су мете овог грозног напада била и дјеца”, рекла је Хасинда Ардерн новинарима.

У нападу је повријеђено 39 људи, од којих је 11 на интензивној њези, додала је премијерка, истакнувши како и међу њима има дјеце.

Похвалила је храброст двоје полицајаца који су свладали нападача који је имао двије пушке у свом аутомобилу, нагласивши како је јасно да је 'имао намјеру наставити свој напад'.

Бивши тренер фитнеса недавно је посјетио југоисток Европе, укључујући и Хрватску, а тренутно се истражују контакти које је можда успоставио, објавио је у петак бугарски државни тужилац Сотир Цацарев.

Нападач је на својим пушкама имао исписана имена историјских личности и мјеста из Бугарске, Србије и Црне Горе.

Према тврдњама бугарских обавјештајаца, Аустралац је посјетио Бугарску између 9. и 15. новембра, летом из Дубаија, казао је Цацарев након сусрета с премијером Бојком Борисовим и другим сигурносним дужносницима, пише портал novinite.com.

Током посјете обишао је неколико градова историјске важности, а затим 15. Новембра отпутовао у Букурешт у којем је изнајмио аутомобил и одвезао се до Мађарске.

Цацарев је истакнуо како нема доказа о активностима повезаним с тероризмом, а министар унутрашњих послова Младен Маринов нагласио је како засад нема доказа да је нападач стигао у Европу због неке друге намјере осим тероризма.

Бугарски обавјештајци открили су и како је нападач у децембру 2016. посјетио Србију, Босну и Херцеговину, Црну Гору и Хрватску.

Такође, он је више пута боравио у Турској, гдје су власти покренуле истрагу како би утврдиле чиме се бавио и откриле његове контакте, рекао је високи турски званичник.

“Мислимо да је могао отићи (из Турске) у друге европске земље, у Азију и у Африку. Управо истражујемо о његовим путовањима и о сумњивим контактима у земљи”, додао је тај извор који је хтио остати анониман.

Аустралски премијер Скот Морисон рекао је да је нападач идентификован као аустралски крајњи десничар.

Турска је снажно осудила напад а предсједник Реџеп Тајип Ердоан истакнуо је да је то знак “пораста исламофобије” у западним земљама.

Неки турски медији пишу да је нападач пријетио Турској у “манифесту” који је објавио на друштвеним мрежама и да је на спремницима свог оружја исписао надневке војних пораза Османског Царства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана