Napad u Zvorniku klasični terorizam

Željka Domazet
Napad u Zvorniku klasični terorizam

Sarajevo - Institucije BiH moraju da okarakterišu napad na policijsku stanicu u Zvorniku kao terorizam i taj akt mora biti rasvijetljen do kraja i ne smije da bude minimiziran, jedinstven je stav poslanika iz RS koji su iznijeli na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić prezentovao je poslanicima objedinjen izvještaj o napadu u Zvorniku i akciji "Ruben" koju je nakon tog akta sproveo MUP RS. Mektić je istakao da je Tužilaštvo BiH zvanično okarakterisalo napad u Zvorniku kao teroristički čin.

- Mora se rasvijetliti ovo terorističko djelo i utvrditi ko ga je i kako pripremao, da li postoje organizatori, podstrekači, osobe koje su vrbovale mladića koji je počinio napad i da li je neko finansirao ova krivična djela - rekao je Mektić i dodao da je najvažnija stvar da priznamo da u BiH postoji problem sa terorizmom.

Govoreći o akciji "Ruben", Mektić je konstatovao da je MUP sproveo istragu zbog osnovane sumnje da u RS postoje grupe i pojedinci koji se dovode u vezu sa terorizmom.

- MUP je imao naredbu Specijalnog tužilaštva RS i suda, a prema izvještajima, nijedan od osumnjičenih nije imao pritužbi na ponašanje policije - istakao je Mektić.

Poslanik SNSD-a Nikola Špirić istakao je da je trebalo razmatrati samo informaciju o napadu u Zvorniku.

- Ne možemo vezati teroristički napad u Zvorniku sa akcijama MUP-a RS. Vidim da pravite predstavu oko ovoga i ja neću da učestvujem u njoj. Ovakav pristup znači dobrodošlicu teroristima u BiH - kazao je  Špirić.

Nakon što ponovo nije prihvaćen zahtjev SNSD-a da u dnevni red bude uvršten zahtjev za smjenu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefika Džaferovića, poslanici SNSD-a su napustili sjednicu.

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović kazao je da se terorizam ne može vezati za jedan slučaj.

- Mislim da je Tužilaštvo palo na ispitu jer se nije smjelo desiti da Nerdin Ibrić bude prepušten sam sebi. Nije se smjelo desiti da svakodnevno gleda počinioca ubistva svog oca - kazao je Mehmedović braneći počinioca terorističkog napada time da mu je u ratu ubijen otac.

On je ustvrdio da su u akciji "Ruben" kršena ljudska prava.

- Hapšeni su lovci koje lično poznajem - kazao je Mehmedović i upitao da li u svemu ima prstiju Srbije i velikih sila koje hoće da presele Ukrajinu u BiH.

Na njegov istup reagovao je poslanik SDS-a Borislav Bojić koji je pozvao poslanike da ne minimiziraju teroristički napad.

- U BiH se kreće 3.000 terorista koji su spremni u svakom trenutku da počine napad i nemojte da to svodimo na lovačko društvo. Ne smije se izjednačavati terorizam ni sa povratnicima, to je neprihvatljivo - kazao je Bojić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma iz SDS-a Mladen Bosić istakao je da terorizam nije samo problem Zvornika i RS, već BiH.

- Nema potrebe bježati od toga da se čin u Zvorniku okarakteriše kao terorizam. Bježanjem se pokušava umanjiti težina ovog djela. Poginuo je jedan čovjek, ali je moglo mnogo više - upozorio je Bosić.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković izrazio je nezadovoljstvo što u naslovu informacije Savjeta ministara BiH napad u Zvorniku nije označen terorističkim.

- Nije bilo problema da se kaže da su napadi u Bugojnu ili na Ambasadu SAD u Sarajevu teroristički akti i zašto to sada postaje problem - istakao je Novaković.

Sadik Ahmetović iz SDA je prigovorio na naziv akcije "Ruben" tvrdeći da to znači pleme, ali je za razliku od svojih stranačkih kolega naglasio da je napad u Zvorniku teroristički čin.

Burna rasprava vođena je i o dnevnom redu, a tenzije je podigao poslanik SDP-a Denis Bećirović zatraživši da se raspravlja o napadu na novinara prilikom privođenja predsjednika Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudina Tokića u Banjaluci. Špirić je rekao da se zalaže za slobodu medija ali da treba osuditi ponašanje Tokića koji je na dan kada je bila komemoracija za 12 beba mahao ratnom zastavom.

- Pitam se kako bi prošli Srbi da su na bilo kom uglu u Sarajevu zamahali zastavom Vojske RS - kazao je Špirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana