Naoružanje, municija i vojna oprema sve češći plijen graničara

Vedrana Kulaga
Naoružanje, municija i vojna oprema sve češći plijen graničara

Sarajevo - Oružje, eksplozivna sredstva i municija sve češći su plijen graničnih policajaca zbog čega na granici biva uhapšen veliki broj krijumčara i sa pasošem BiH i stranaca.

Statistika Granične policije BiH pokazuje da je ovaj vid šverca u usponu.

Jedan od posljednjih slučajeva zabilježen je krajem decembra na aerodromu u Tuzli. Službenici su prilikom pregleda ručnog prtljaga osamnaestogodišnje državljanke Hrvatske, koja je bila na letu za Bazel, otkrili 26 komada lovačke municije. Za municiju nije imala odobrenje za nabavljanje, nošenje i držanje.

U Čapljini je u decembru oduzeta lovačka puška bez potrebne dokumentacije, a otkrivena je graničnom kontrolom vozila registarskih tablica BiH. Na istom mjestu je ranije otkrivena i poluautomatska puška i municija.

Graničari na sarajevskom aerodromu su pronašli revolver u prtljagu državljanina Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je bio na letu za Dubai. Na istom aerodromu je lani otkriven i državljanin Novog Zelanda koji je pokušao da u avion unese bajonete.

- Službenici su u prtljagu otkrili 24 bajoneta, redenik za municiju i sanduk za nošenje rezervne cijevi za puškomitraljez - kazali su u Graničnoj policiji i naglasili da je Novozelanđanina bio na letu za Dubai.

Zanimljiv slučaj zabilježen je polovinom maja kada su službenici Granične policije u Orašju oduzeli pištolj i 50 metaka pronađenih u zvučniku gepeka "poršea" njemačkih registarskih oznaka.

Municija je otkrivena i u Trebinju i Tuzli. Na graničnom prelazu Ivanica oduzet je 21 metak za pušku, a na tuzlanskom aerodromu na letu za Geteborg u ručnom prtljagu su pronađena četiri metka. Zanimljiv slučaj dogodio se i u Zvorniku gdje su od državljanina BiH i Srbije oduzeti okviri za automatsko oružje s municijom i prigušivač.

- Na obali Zvorničkog jezera B. P. je zatečen u ronilačkom odijelu, dok su dijelovi oružja i municija bili sakriveni u vreći - kazali su u Graničnoj policiji.

Na graničnom prelazu u Trebinju oduzet je puškomitraljez sa municijom, a u Tuzli je otkriven optički nišan. U operativnoj akciji "Pat", koja je sprovedena protiv organizovane kriminalne grupe koja je krijumčarila cigarete, oduzet je i arsenal oružja. Pronađeno je deset pušaka, sedam ručnih bombi, 1.000 metaka, tromblonske mine i vojni detonator.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Mario Karamatić kaže da je rad Granične policije BiH posljednjih godina znatno unaprijeđen.

- Imaju dobre rezultate, imajući u vidu da su nam granice šuplje kao švajcarski sir. Službenici rade u veoma teškim uslovima, ali ima prostora za dodatno unapređenje rada Granične policije, koja bilježi sve više zapljena oružja, cigareta i narkotika - istakao je Karamatić.

U banjalučkoj topionici čelika polovinom decembra uništeno je 12 pištolja, 12 pušaka te optički nišan, koje je zaplijenila Granična policija.

Djevojka nosila zolje i bacač raketa

Zanimljiv slučaj imala je i Granična policija Hrvatske. Policajci su nedavno nakon kontrole autobusa uhapsili djevojku (25) iz BiH koja je u Hrvatsku u ličnom prtljagu pokušala da prenese tri zolje i ručni bacač raketa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana