Након дојаве о минама надлежни претражују терен око касарне Ушивак

ATV
Након дојаве о минама надлежни претражују терен око касарне Ушивак

Сарајево - Информације о минском пољу у Хаџићима, у близини касаране Ушивак, министар безбједности назива спекулацијама. Тврди да за мигрнте нема опасности, а та касарна остаје једна од локација гдје би избјеглице ускоро требало да буду смјештене.

Драган Мектић твди да нико није, како каже, луд да мигранте шаље у минско поље, а  и ако постоји нека заостала направа, то није велики проблем.

“Дакле нема, погледаћемо јос једном, прегледаћемо. Ако евентуално буде негдје била појединачно минско – екслозивно средство,  то је била касарана, могуће је да има негдје нешто забачено. То је проблем рјешив за један дан и то ће се данас ријешити”, рекао је Драган Мектић, министар безбједности БиХ. 

Не ради се о спекулацијама, вец пријави мјештана, тврде  из федералне цивилне заштите. Кажу да су они који живе у близини касарне упозорили да су примјетили опасна средства, која подсјецају на минско екслозивне направе. Реаговали смо правовремено и крајње одговорно и о томе одмах обавијестили надлежне институције,  поручују из Федералне цивилне заштите. Чекамо званичне инфорамције из БХ Мака, како би смо знали о чему се заправо ради, кажу у федералној управи.

“Да видимо има ли назнака минираности, ако има назнака минираности или има мина, ми ћемо то уклонити. То је отприлике посао од дан-два или три максимално. То је од 500-100 метара квадратних, с лијеве стране, дакле када се гледа од улаза у касрану”, изјавио је  Фахрудин Солак, директор Федералне управе цивилне заштите.

У БХ МАК-у твде да су већ једном обишли цијело подручје око касаране Ушивак и нису пронашли ништа спорно. Још прије двије деценије са тог подручја су уклоњене мине, кажу надлежни,  а потребно је још једном све детаљно провјерити, како би сачинили  званичан извјештај о безбједности подручја.

“Наравно увијек морамо изаћи још једном. Тренутно су и сада људи на терену, утврђују све да не би дошло до неких нежељених посљедица, и ова пријава која је дошла од стране грађанина, на локалитету Ушивка, ми кад смо изашли код њега нисмо ништа нашли од минско – експлозивних средстава”, изјавио је Саша Обрадовић, директор БХ МАК-а.

Министар безбејдности твди да ситуација није хаотична, колико је неки желе представити. Мектић каже да је око 60 одсто миграната већ напустило БиХ, да мигрантском кризом треба да се позабави  Европа,  те да ће БиХ бити дио сваког понуђеног рјешења. ИЗ СНСД-а поручују да Мектић није кредибилан за рјешавање мигрантске кризе.  Ономе што говори, одавно се не може вјеровати каже СНСД-ов посланик у БХ Парламенту Душанка Мајкић. Док су се друге земља на све начине припремале за кризу, БиХ није ништа учинила да се избори са тим проблемом, поручује  Душанка Мајкић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана