Након Караџићевих тврдњи истрага о учесталим малигним обољењима у Хагу

Срна
Након Караџићевих тврдњи истрага о учесталим малигним обољењима у Хагу

Хаг - Хашки трибунал покренуо је истрагу о тврдњи првог предсједника Републике Српске Радована Караџића да су у судском притвору у Шевенингену учестала малигна обољења.

Судија Теодор Мерон рекао је да је Трибунал, након поновљених Караџићевих тврдњи да је међу притвореницима повећан број обољелих од рака, ангажовао двојицу независних љекара који спроводе истрагу.


"Њихов извјештај очекујемо до краја новембра или почетком децембра", истакао је Мерон.

Мерон је нагласио да рок за подношење жалби на пресуду Караџићу, које су најавили и браниоци и тужиоци, истиче 5. децембра, а да ће до 28. фебруара стране морати да поднесу одговоре на жалбу.

Караџићев бранилац Питер Робинсон најавио је да ћу у року поднијети жалбу на којој ради и сам Караџић.

Караџић је у судници сугерисао да би било могуће "и теоријски и практично" да пресуду чека на слободи, али није званично поднио захтјев за привремено ослобађање. Трибунал је, раније ове године, одбио два таква Караџићева захтјева.

Први предсједник Републике Српске нагласио је да му се здравствено стање, које је раније било "перфектно", "значајно погоршало" од када је у хашком притвору, иако, како каже, нема приговора на здравствену службу.

Он се пожалио да у притвору није могао да настави да се придржава вјерског начина живота и источњачке и народне медицине, као и да му није дозвољено да узима суплементе.

"Чудна правила онемогућила су ме да предузмем превентивне кораке у очувању здравља", рекао је Караџић.

Караџић каже и да пати од метаболичког синдрома и високог нивоа шећера у крви и да лијековима "држи под контролом повишени крвни притисак".

Због тога што, као писац, "15 часова дневно проводи за рачунаром", Караџић је, како је навео, добио нову столицу, али му није дозвољено да користи и јастук за сједење који је купио.

Караџић је питао судију и зашто притвореници за контакт са родбином не могу да користе "Скајп", пошто његови најближи из различитих разлога не могу свакога мјесеца да га посјећују.

Према његовим ријечима, услови у затворима не прате напредак човјечанства, а он је "деценију одвојен од струке и породице".

Мерон, коме је Караџић захвалио на досадашњој помоћи, одговорио је да ће од судског секретаријата затражити објашњење о Караџићевим примједбама.

Сљедећа расправа о стању у поступку против Караџића биће, по правилима суда, одржана за четири мјесеца.

Трибунал је 24. марта неправоснажно осудио седамдесетједногодишњег Караџића на 40 година затвора.

Караџић је у притвору Трибунала од августа 2008. године. Трибунал га је оптужио у јесен 1995. године, а ухапсиле су га власти Србије крајем јула 2008. године у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана