Накнадна памет бившег шефа ОХР-а

Дарко Момић
Накнадна памет бившег шефа ОХР-а

Сарајево - Мирослав Лајчак, предсједавајући ОЕБС-а и министар спољних послова Словачке, који је од јула 2007. до марта 2009. године био високи представник у БиХ, оцијенио је јуче током посјете Сарајеву да је ситуација у БиХ озбиљна и да подсјећа на кризу из 2010. године, али је поручио да евентуално коришћење бонских овлашћења не може помоћи БиХ.

 

 

 

Овај бивши шеф ОХР-а својевремено је искористио своја овлашћења и наметнуо измјене Закона о Савјету министара БиХ, којима се практично омогућава прегласавање у случају недоласка представника једног конститутивног народа на сједнице Савјета министара. Лајчак је јуче подсјетио да је користио бонска овлашћења, истичући да зна каквом притиску да то ради је изложен његов насљедник на челу ОХР-а Валентин Инцко.

- Знам да сам користио бонска овлашћења, а користио их је и Инцко онолико и у оним приликама колико је то било потребно и прикладно. Међутим, бонска овлашћења не могу помоћи земљи да испуни своје интеграционе амбиције. Тај пут мора проћи земља сама и потврдити њену компатибилност са Европском унијом, а посебно њеним механизмима доношења одлука. Кључна и чаробна ријеч је консензус. Требате га данас у домаћој и спољној политици. Ни бонска овлашћења не могу присилити земљу на културу консензуса - рекао је Лајчак.

Он се јуче састао са бошњачким и хрватским чланом Предсједништва БиХ Шефиком Џаферовићем и Жељком Комшићем. Рекао је и да полемика о томе да ли је МАП активиран или не одвлачи пажњу од саме суштине питања, а то је одредба правног оквира за сарадњу БиХ.

Потпредсједница СДС-а и бивша чланица Комисије за европске интеграције Парламента БиХ Александра Пандуревић поздравља Лајчакову изјаву, али каже да је оно што сада говори бивши шеф ОХР-а прави примјер накнадне памети.

- Лајчак је својевремено користио бонска овлашћења и наметао законе, пословнике о раду парламентарних домова и чак одузимао лична документа људима, тако да су његове тврдње да је ситуација у БиХ озбиљна поприлично лицемјерне јер и он носи добар дио одговорности за то. Што се тиче тврдње да бонска овлашћења не могу помоћи БиХ у европским интеграцијама, став Европске комисије је да нема уласка БиХ у ЕУ док год постоји ОХР - каже Пандуревићева.

Не помажу демократији

 

Ана Тришић-Бабић, савјетница српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, која је јуче разговарала са Лајчаком, каже да коришћење бонских овлашћења не може замијенити консензус, а поготово не може помоћи њеном демократском развоју.

- Коришћење бонских овлашћења данас би било политички врло непопуларно и спорно с обзиром на то да је и њихова правна основа у најмању руку флуидна јер нису садржана у Дејтону. Ипак, нема потребе расправљати о њиховој правној основи, већ напустити идеју да она могу замијенити оно што је наша одговорност, а то је консензус, као што је рекао и Лајчак - каже Тришић-Бабић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана