Накнаде члановима одбора и комисија извукле 6,5 милиона

Жељка Домазет
Накнаде члановима одбора и комисија извукле 6,5 милиона

Сарајево - Институције БиХ су у овом мандату потрошиле 6,56 милиона КМ за накнаде члановима управних и надзорних одбора, комисија и других радних тијела.

Иако ти трошкови имају тренд пада, за чланство у поменутим тијелима и даље одлази енорман новац, што је потврдио и одговор достављен на посланичко питање које је упутио посланик СББ-а у Представничком дому Парламента БиХ Дамир Арнаут.

Рекордан износ у овом мандату потрошен је у 2015. години када су накнаде премашиле три милиона марака. Годину касније чланови одбора, комисија и других тијела наплатили су из буџета око 1,80 милиона, а у 2017. су они износили 1,75 милиона марака.

Рекордер по трошковима је Министарство правде које је једино за три године премашило милионски износ. Томе су највише допринијеле накнаде члановима комисија за које је из буџета институција БиХ повучено око милион марака, док је за накнаде члановима одбора и других тијела отишло око 80.000 КМ.

Парламент БиХ је за три године из буџета институција БиХ повукао око 744.000 КМ за накнаде члановима управних и надзорних одбора и додатних 177.000 за ангажман у комисијама.

Високи судски и тужилачки савјет БиХ је истовремено за накнаде члановима управних и надзорних одбора наплатио око 588.000, а у комисијама око 1.600 марака. Уставни суд БиХ је само по првом основу узео добар дио колача и за рад у управним, надзорним и другим тијелима повукао око 520.000 марака за три године.

У врху листе су и Агенција за лијекове и медицинска средства са око 320.000, те Институт за нестала лица, Фискални савјет и Управа за индиректно опорезивање са појединачним износима који су се кретали око 260.000 КМ.

Дирекција за цивилно ваздухопловство повлачила је новац из буџета само на основу накнада за чланство у комисијама и испоставила рачун на око 220.000 КМ, док су трошкови по оба основа у Агенцији за промоцију страних инвестиција, Регулаторној агенцији за комуникације, Агенцији за безбједност хране, Савјету за државну помоћ и Агенцији за државну службу износили по око 150.000 марака. Праг од 100.000 за три године прешли су и Агенција за осигурање, Агенција за предшколско, основно и средње образовање, Агенција за статистику, Министарство безбједности и Министарство цивилних послова који су из касе узели износе у распону од 100.000 до 135.000 КМ.

Закон о платама и накнадама у институцијама БиХ усвојен је крајем 2015. године и предвиђено је да накнаде члановима одбора и комисија могу бити исплаћене само ако у њима раде изван редовног радног времена у институцијама. Тиме је покушано да се стане на пут пракси да чланови тих тијела за исти посао добијају и плату и накнаду.

Пројект менаџер у Центрима цивилних иницијатива Ивица Ћавар рекао је да огроман новац из буџета одлази на разне бенефиције запослених у 75 институција на нивоу БиХ.

- И поред тога што су донесене измјене Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, и даље енормна средства одлазе за рад у управним и надзорним одборима, комисијама и другим тијелима. Измјеном закона јесу остварене одређене уштеде, али с обзиром на примања радника у реалном сектору и пензионера, износи које инкасирају запослени у државном апарату су и даље енормни. Простора за уштеде има и те како и морали би правити додатне резове јер су примања у институцијама БиХ превелика у односу на оно од чега живи обичан свијет. Плашим се да су званичници потпуно изгубили социјалну осјетљивост - рекао је Ћавар.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Душанка Мајкић каже да подаци о утрошку новца за рад у управним и надзорним одборима и комисијама показују да на нивоу БиХ влада растрошност и неодговорност.

- Скоро цијели мандат се нису могли договорити о било чему што би земљу покренуло напријед, али када је ријеч о потрошњи буџетског новца, показали су велику складност. Структура трошкова показује да је растрошан био Парламент, а поражавајући су и подаци о утрошку у Високом судском и тужилачком савјету, Уставном суду, Регулаторној агенцији за комуникације и Агенцији за промоцију страних инвестиција, од чијег рада ова земља није имала никакве користи - рекла је Мајкићева и закључила да су приче о уштедама бацање прашине у очи.

Трошкови по годинама

2015 - 3,00 милиона

2016 - 1,80 милиона

2017 - 1,75 милиона

Пет институција са највећом потрошњом

Министарство правде

Парламент

Високи судски и тужилачки савјет

Уставни суд

Агенција за лијекове и медицинска средства

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана