Najžešći dueli u borbi za poslanička mjesta “trojci” i “osmici”

Darko Momić
Najžešći dueli u borbi za poslanička mjesta “trojci” i “osmici”

Banjaluka - Najžešća borba za mjesto u poslaničkim klupama Narodne skupštine RS ponovo će se voditi u izbornoj jedinici tri u kojoj će nosioci izbornih lista biti najprepoznatljivija politička imena i neki od najviših partijskih funkcionera.

Listu SNSD-a najvjerovatnije će predvoditi gradonačelnik Banjaluke i član ključnih stranačkih organa Igor Radojičić, dok je mjestu nosioca liste SDS-a za sada najbliži aktuelni poslanik i potpredsjednik stranke Nedeljko Glamočak. Pored njih dvojice nosioci lista svojih stranaka biće aktuelni šef republičkog parlamenta i zamjenik predsjednika DNS-a Nedeljko Čubrilović, zatim ministar inostranih poslova BiH i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak, lider NDP-a i bivši predsjednik Srpske Dragan Čavić, te ambiciozni i uticajni šef banjalučkih socijalista Goran Selak.

Pored “trojke” veoma interesantna će biti i trka u izbornoj jedinici osam u kojoj će kao nosioci lista na crtu izaći potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković, šef Gradskog odbora SDS-a Istočno Sarajevo i dugogodišnji parlamentarac na nivou BiH Darko Babalj, aktuelni šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS Miroslav Brčkalo i predsjednik sarajevsko-romanijskog odbora DNS-a i direktor “Puteva RS” Nenad Nešić.

Zanimljivih duela biće i u ostalim izbornim jedinicama, ali u nekima se još ne zna ko će biti na čelu izbornih lista. U “jedinici” se za sada zna samo da će Perica Bundalo biti na čelu liste PDP-a, dok u ostalim strankama još nisu donijeli odluke. DNS na današnjoj sjednici treba da odluči da li će lider ove stranke Marko Pavić predvoditi listu, u SDS-u će na sjednici Glavnog odbora zakazanoj za 1. jul odlučiti da li će prvi biti Dušan Berić iz Prijedora ili načelnik Kostajnice i potpredsjednik stranke Drago Bundalo, dok u SNSD-u još niko ne želi da kaže ko su potencijalni kandidati, a prema nezvaničnim informacijama to bi mogla da bude bivša načelnica Novog Grada Snježana Rajilić.

U “dvojci” se znaju kandidati SDS-a i PDP-a i to su iskusni parlamentarci Miladin Stanić i Milan Švraka, kandidat SNSD-a još nije poznat, dok bi nosilac liste DNS-a mogao da bude ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.

U četvrtoj izbornoj jedinici za četiri poslanička mandata će se, kao i prije četiri godine, boriti samo dvije najjače stranke SNSD i SDS. Listu SNSD-a će ponovo predvoditi Igor Žunić, dok će nosilac liste SDS-a ponovo biti izabran između Steve Joksimovića iz Modriče i Nade Planinčevića iz Dervente. Ostale stranke nemaju ni približan kapacitet za direktan poslanički mandat u “četvorci”.

U “petici” će koplja ukrstiti potpredsjednik SDS-a i zamjenik gradonačelnika Doboja Nebojša Marić, šef teslićkog SNSD-a i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić, poslanik DNS-a iz Doboja Slavko Gligorić, a u borbu za poslanički mandat će i prvi čovjek dobojskih socijalista i direktor Fonda za zaštitu životne sredine RS Srđan Todorović.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić biće nosilac liste SDS-a u “šestici”, listu PDP-a predvodiće predsjednik bijeljinskog parlamenta Slaviša Marković, kandidatsku listu svoje stranke nosiće i lider SP-a Petar Đokić, a prvi put u trku ide šef SNSD-a u Bijeljini Nedeljko Ćorić.

Birač i Hercegovina

Potpredsjednici SNSD-a, SDS-a i DNS-a Radovan Višković, Kostadin Vasić i Spomenka Stevanović nosiće liste u “sedmici” i gotovo su sigurni u dobijanju mandata.

U Hercegovini će liste  predvoditi SNSD-ov generalni sekretar i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, SDS-ov načelnik Gacka Milan Radmilović, potpredsjednik SP-a Maksim Skoko i potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović, dok PDP i DNS u ovoj izbornoj jedinici nemaju neka široj javnosti prepoznatljiva imena.

Trka u izbornoj jedinici tri

SNSD - Igor Radojičić

SDS - Nedeljko Glamočak

DNS - Nedeljko Čubrilović

PDP - Igor Crnadak

NDP - Dragan Čavić

SP - Goran Selak

Treka u izbornoj jedinici osam

SNSD - Marko Vidaković

SDS - Darko Babalj

PDP - Miroslav Brčkalo

DNS - Nenad Nešić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana