Najviše plate u finansijskoj djelatnosti

Srna
Najviše plate u finansijskoj djelatnosti

Banjaluka - Najviše prosječne neto plate u septembru isplaćene su u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja 1.299 KM i bile su za oko dva odsto više u odnosu na avgustovsku.

Najniže plate od 525 KM primili su radnici u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima i one su bile veće za oko jedan odsto u poređenju sa platama iz prethodnog mjeseca, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.


Niske prosječne neto plate u septembru imali su zaposleni u građevinarstvu - 542 KM, u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije - 547 KM, zatim zaposleni u djelatnosti turizma i ugostiteljstva - 550 KM, te u trgovini - 588 KM.

Ukupne potrošačke cijene u septembru u odnosu na avgust bile su veće za 0,1 odsto, a najviše su poskupjele odjeća i obuća za tri odsto.

U saopštenju se dodaje da je sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u septembru koštala 1.849 KM, dok je prosječna isplaćena neto plata iznosila 834 KM.

Najviše novca porodice u Republici Srpskoj trošile su za nabavku hrane 691 KM, za stanovanje i komunalne usluge 562 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti oko 105 KM.

Odjeća i obuća koštala je 134 KM, higijena i njega zdravlja 81 KM, prevoz 192 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.

U Savezu sindikata ističu da je potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora i povećanje najniže plate u Srpskoj najvažniji zadatak svih socijalnih partnera, ali i obaveza prema radnicima u privredi koji neopravdano imaju najniži životni standard, iako proizvode novostvorenu vrijednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana