Највише боли ћутање

Љиљана Алексић
Највише боли ћутање

Бијељина - Масакр над припадницима ЈНА у Тузли, који су се 15. маја 1992. године мирно повлачили из тог града, не смије бити заборављен, нити остати злочин без казне.

Поручено је то јуче из Бијељине, гдје је, служењем парастоса на гробљу Пучиле испред Спомен-костурнице, обиљежено 27 година од напада на војнике ЈНА у “Тузланској колони”, у којем је убијено 59, а рањене 44 особе.

Помену страдалима присуствовали су званичници Републике Српске, као и поједини некадашњи припадници ЈНА који су успјели да преживе напад на колону која се, на основу претходног договора, мирно повлачила из Тузле.

Муслиманске снаге су, наиме, из засједе напале 92. моторизовану бригаду, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне “Хусинска буна”. У колони је било око 600 војника, старјешина и 200 возила, а напали су припадници муслиманског МУП-а и Територијалне одбране, те “Зелених беретки”.

- Истина о страдању Срба у наметнутом рату мора бити доказана и показана свијету прије него што вријеме учини да свједока нестане и злочинци остану некажњени. Од страдања недужних војника је прошло 27 година. Не знам шта више учинити ни рећи. Као страдалник морам бити оптимиста и чекати правду - подвукао је Славко Новаковић, који је преживио напад.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић поручио је да су побили људе који нису могли да се бране, а да за злочин нико није одговарао.

- И у ратовима су постојали договори који су се поштовали, али је овдје све то погажено - рекао је Милуновић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих  Милорад Којић изјавио је да је ово злочин без казне.

- Од момента када су се почели процесуирати злочини у БиХ чекамо 20 година. Хашки трибунал није хтио да процесуира овај предмет, већ га је уступио Тужилаштву БиХ са јасним ознакама “А”, у којима је наведено да постоји довољно доказа, елемената и чињеница да се може процесуирати. Тужилаштво се није удостојило да десет година одговори приговорима на обуставу истраге које су уложили МУП и породице страдалих - рекао је Којић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић подвукао је да су војници звјерски нападнути, а у том граду је премијерно приказан документарни филм “Тузла - злочин без казне и егзодус српског народа”.

Истрајност

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је поражавајуће што одговорни за злочин нису пресуђени упркос доказима и исказима свједока о организованом и планском нападу.

- Правосуђе БиХ одбијањем да процесуира одговорне за злочине почињене на почетку грађанског рата истрајава на идеји да политичким пресудама и амнестирањем одговорних покуша да одреди карактер рата и да српски народ означи као јединог и највећег кривца и да га, у складу са актуелном бошњачком политиком, представи као агресора у властитој земљи - рекао је Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана