Највећи удар олујног вјетра икад забиљежен у Бањалуци, троје повријеђено

Највећи удар олујног вјетра икад забиљежен у Бањалуци, троје повријеђено 12.12.2017 10:45 | Срна, nezavisne.com

Бањалука - Највећи удар олујног вјетра икад забиљежен у Бањалуци десио се синоћ, јачине 32,4 метра у секунди, што је 116,64 километра на сат.

Наводи ово Игор Ковачић, метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода РС додајући да овај вјетар наноси озбиљне штете по дрвеће, кровове, објекте.

"Вјетар са олујним ударима ће бити присутан још током дана, послијеподне ће јењавати. Иако ће удари слабити и даље ће сам вјетар бити јак. Очекује се да током ноћи будемо под утицајем фронта, када ће овај вјетар на самој линији фронта још једном бити појачан након чега ће скренути на сјеверозападне смјерове и ослабити. Тако да ће иза фронта тај вјетар бити умјерен, а према јутру ће јењавати. Сутра ујутро ће већ бити слаб до умјерен, углавном сјеверних смјерова", појашњава Ковачић.

Напомиње да ће овај фронт донијети и обилније падавине, око 20 до 30 литара.

Повријеђене три особе

Три особе су повријеђене у ноћашњем невремену које је погодило Бањалуку када је олујни вјетар, који дува и до 100 километара на час, у градском подручју чупао стабла, скидао кровове са кућа и зграда и ломио саобраћајне знакове, рекао је Срни портпарол Градске управе Миленко Шајић.
Шајић је рекао да су два лица повријеђена када је вјетар скинуо кров у Улици цара Лазара, а једна особа је повријеђена када су се урушили кров и плафон у кући у Мјесној заједници Карановац.

"Лица су збринута путем хитне Службе Дома здравља Бањалука", додао је Шајић.

Он је рекао да је градски Одсјек за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице имао 26 интервенција током ноћи и јутрос до 7.00 часова.

Шајић је навео да је на подручју града оштећено шест моторних возила, порушен већи број стабала, рекламних садржаја, комуналне опреме и саобраћајних знакова.

Према његовим ријечима, остале интервенције углавном су се односиле на уклањање стабала са саобраћајница, двије интервенције биле су на гашењу пожара у Улици Николе Пашића у стубишту, те контејнера у Улици Драгише Васића.

"Све комуналне службе су на терену и учествују у санирању посљедица невремена", рекао је Шајић.

Он је најавио да ће данас у 13.00 часова бити одржана и сједница Градског штаба за ванредне ситуације којом предсједава градоначелник Игор Радојичић.
 © Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица