Najveći rast DNS-a i SNSD-a, najoštriji pad SDS-a i NDP-a

Vedrana Kulaga
Najveći rast DNS-a i SNSD-a, najoštriji pad SDS-a i NDP-a

Banjaluka - Stranke vladajuće koalicije u RS - SNSD, DNS i SP su za četiri godine između lokalnih izbora pridobile povjerenje novih 50.000 birača, dok su se opozicione stranke izuzev PDP-a suočile sa značajnim padom podrške građana.

Taj trend pokazali su uporedni rezultati na lokalnim izborima 2012. i izborima održanim ove godine. Precizne podatke o osvojenim glasovima teško je izračunati, jer su stranke, posebno iz opozicionog bloka, u oba izborna ciklusa nastupale u određenim sredinama u koalicijama sa drugim partijama.

SNSD je, prema podacima Centralne izborne komisije BiH, za četiri godine uspio da konsoliduje svoje redove, što je na kraju rezultiralo time da su  u odnosu na provjeru kod naroda 2012. godine, na ovim izborima podigli zbir glasova za oko 18.000. Za SNSD je, naime, 2012. godine glasalo oko 179.000 birača, dok su na ovim izborima osvojili više od 197.000 glasova.

U ovoj stranci rast podrške ocjenjuju time da su birači nagradili njihovu politiku koju su vodili.

- Dobrom rezultatu doprinijela je i dobra priprema za izbore, ali i reorganizacija stranke - istakli su u SNSD-u koji je poslije minulih izbora stekao status najjače stranke u BiH.

DNS je imao još veći rast podrške, a podaci pokazuju da je prije četiri godine dobio povjerenje oko 62.000 birača. Ove godine su, prema podacima CIK-a, uspjeli da dobace do 84.000 glasova.

- DNS je ubjedljivo treća stranka i značajno smo odmakli od četvrtog PDP-a. Za nas je vrlo bitno da smo se primakli SDS-u, a to znači da se ova tendencija treba nastaviti - rekao je u analizi rezultata lokalnih izbora lider DNS-a Marko Pavić.

Poslije oktobarskih izbora, zadovoljstva ne manjka ni u SP-u, jer su za četiri godine uspjeli da na svoju stranu prevedu oko 13.000 glasača više nego 2012. godine.

- Zadovoljni smo rezultatom. SP ima kontinuirani rast, što je odraz povjerenja koji građani imaju u politiku socijalista. Ostvarili smo projektovani izborni rezultat, odnosno oko 50.000 glasova - kazali su u SP-u.

Statistika s druge strane ne ide u prilog strankama okupljenim u Savez za promjene. SDS je, kako priznaju i u samoj stranci, doživio debakl na ovim izborima, a u prilog tome govori i podatak da su u odnosu na posljednje lokalne izbore dobili oko 13.000 glasova manje. SDS je izgubio neke od svojih bastiona poput Pala ili Prnjavora, a stranka se zbog loših rezultata suočava sa korjenitim promjenama. Najkrupnija je ostavka lidera Mladena Bosića, koji je punu deceniju vodio SDS.

U minusu je i njihov koalicioni partner NDP, koji je na ovim izborima prvi put nastupio pod tim imenom. NDP je nastao u junu 2013. godine ujedinjenjem DP-a sa Draganom Čavićem na čelu i NDS-a koji je predvodio Krsto Jandrić. Njima je u aprilu 2014. godine pristupio i NSP Zdravka Krsmanovića. Te tri stranke osvojile su zasebno na izborima 2012. godine blizu 49.000 glasova. DP je tada imao oko 24.000 glasova, NDS 21.000, dok je ostatak izborio NSP. Na posljednjim izborima osvojili su oko 40.000 glasova, ali i tu ima blagih odstupanja zbog koalicija u pojedinim lokalnim zajednicama.

U NDP-u kažu da razlika nije tolika koliko se čini, jer su i 2012. godine bili u koalicijama sa drugima u određenim sredinama i da se, kada se odbiju glasovi iz tih koalicija, dobije oko 40.000 koliko su osvojili i početkom oktobra.

PDP je stranka koja stagnira. Oni su 2012. godine osvojili nešto više od 61.000 glasova, ali su bili i u koalicijama sa drugima u nekim sredinama, dok su na ovim izborima osvojili oko 62.000 glasova.

Generalni sekretar stranke Miroslav Brčkalo kaže da su relativno zadovoljni izbornim rezultatom koji je na nivou rezultata postignutog 2012. godine.

- Očekivali smo više, ali ne možemo biti ni nezadovoljni - rekao je Brčkalo i dodao da je formirana radna grupa koja će analizirati situaciju u svim lokalnim odborima PDP-a i o tome uskoro obavijestiti Predsjedništvo stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana