Najskuplji hljeb i meso u Banjaluci, mlijeko u Trebinju, a brašno u Prijedoru

Marijana Miljić, Vedrana Kulaga
Najskuplji hljeb i meso u Banjaluci, mlijeko u Trebinju, a brašno u Prijedoru

Banjaluka - Prosječna cijena osnovnih životnih namirnica znatno varira od grada do grada u Srpskoj i za hljeb i meso najviše novca izdvajaju Banjalučani, mlijeko Trebinjci, dok je brašno najskuplje u Prijedoru.

Podaci o cijenama i drugim ekonomskim i socijalnim pokazateljima u Srpskoj objavljeni su u publikaciji "Gradovi i opštine RS 2017", koju je sačinio Republički zavod za statistiku, odnose se na 2016. godinu. Pod lupu statističara došle su cijene osnovnih i drugih namirnica u šest gradova, odnosno u Banjaluci, Bijeljini, Doboju, Prijedoru, Trebinju i Istočnom Sarajevu.

Analiza je pokazala da se prosječna cijena kod pojedinih proizvoda razlikuje i po nekoliko maraka. Računica je pokazala da je kilogram pšeničnog bijelog brašna najjeftiniji u Banjaluci gdje košta 1,01 KM, a istu količinu će najviše platiti Prijedorčani kojima skuplje 36 feninga.

Bijeli hljeb od pšeničnog brašna najskuplji je u Banjaluci i košta 2,19, a najmanje košta Dobojlije gdje mu je prosječna cijena 1,90 KM.

Kokošija jaja su najjeftinija u Doboju gdje komad u prosjeku košta 0,18, a najskuplja u Prijedoru gdje cijena dostiže 0,30 KM po komadu.  Prosječne cijene jestivog ulja su poprilično ujednačene u svim regijama i kreću se od 2,19 KM po litru u Banjaluci do 2,29 u Trebinju. Cijena litra mlijeka u tetrapaku najpovoljnija je u Banjaluci gdje iznosi 1,35, a najviša je u Trebinju i dostiže 1,73 KM.

Tjestenina je najskuplja u Semberiji gdje stanovnici za kilogram makarona moraju da izdvoje 3,25, najjeftinija u Doboju gdje košta 2,80 maraka.

Cijene mesa dosta se razlikuju od regije do regije, ali zavise i od toga da li je riječ o junetini, svinjetini, piletini... Tako će za kilogram teletine bez kostiju Banjalučani izdvojiti 21,49, a Dobojlije 17,69 maraka. U Banjaluci je najskuplja i piletina i košta u prosjeku 4,96 KM po kilogramu, a najjeftinija je u Prijedoru gdje je za kilogram potrebno dati 4,45 maraka. Junetina sa kostima je najpovoljnija u Istočnom Sarajevu gdje građani za kilogram izdvajaju 7,20, dok će za istu količinu Prijedorčani izdvojiti 9,67 maraka.

Slična situacija je i kada je riječ o pastrmki, a kilogram te ribe je najjeftiniji u Bijeljini gdje košta osam, dok Prijedorčani moraju platiti 9,78 KM.

Zastupnici interesa potrošača naglašavaju da je teško napraviti presjek stanja, ali ističu da su cijene velikog broja namirnica i potrepština daleko iznad onog koliko građani realno mogu da priušte.

Izvršna direktorica u Udruženju za zaštitu potrošača "Don" iz Prijedora Murisa Marić naglasila je da cijene namirnica znatno variraju i da umnogome zavise od mjesta gdje se prodaju.

- Situacija u tržnim centrima, prodavnicama i na pijacama je zaista šarena. Jedino što je zajedničko za sve jeste da je svakog dana sve teže  napuniti korpu. To je poražavajuće za potrošače - rekla je Marićeva.

Pomoćnica ministra trgovine i turizma RS Dušanka Tegeltija je izjavila da je na tržištu Srpske prisutno slobodno formiranje cijena.

- Zbog toga su cijene takve kakve jesu. To je zakon slobodnog tržišta - istakla je Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana