Najradikalniji paradžemati neće pod okrilje IZ

G. M - M. M.
Najradikalniji paradžemati neće pod okrilje IZ

Sarajevo - Protokol o pristupanju Islamskoj zajednici (IZ) u BiH odbila su da potpišu 22 paradžemata, među kojima su najpoznatiji oni u Gornjoj Maoči, Ošvama, te na Briješće Brdu II i Aleji Bosne Srebrene u Sarajevu.

Gornja Maoča je svojevrsna eksteritorijalna zajednica i centar vehabijskog pokreta u BiH, dok su Ošve "rasadnik" džihadista koji idu da se bore za Islamsku državu. U mesdžide u Aleji Bosne Srebrene i na Briješću dolazili su optuženi za planiranje napada u novogodišnjoj noći u Sarajevu.

U izvještaju koji je Sabor IZ u BiH predstavio proteklog vikenda navodi se da su predstavnici 14 paradžemata potpisali protokol. IZ BiH je u januaru obavezala glavne imame na područjima svih muftijstava da razgovaraju sa organizatorima i predvodnicima paradžemata, te zatraže od njih da najkasnije do kraja februara prestanu sa održavanjem i organizovanjem vjerskih aktivnosti.

- Prigovori i primjedbe predstavnika grupa koje obavljaju kolektivne islamske aktivnosti izvan IZ su da među pripadnicima IZ ima novotara, da IZ svoj koncept temelji i gradi na novotarijama, a težište svoga rada stavlja na materijalno. Zagovornici ovih stavova i učenja su uglavnom mlađi ljudi, muškarci i žene različitog profila - stoji u izvještaju IZ. Dodaje se da ih predvode "daije", osobe sa ovih prostora, koji su studirali ili završili islamske fakultete izvan BiH.

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić kaže da su paradžemati državni problem.

- IZ nema mogućnosti da ih zatvori. Obaveza zatvaranja ilegalnih vjerskih objekata i vjerskih zajednica je na organima na nivou BiH - zaključio je Đeranić.

U SIPA kažu da nisu dobili zahtjev IZ za reagovanje u tim slučajevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana