Најнижа плата у Српској 450 марака

ATV
Најнижа плата у Српској 450 марака

Најнижа плата у Републици Српској од идуће године износиће 450 марака. То је одлука Владе Републике Српске, јер представници економско- социјалног савјета и Савеза синдиката РС нису могли да се договоре. Из Савеза синдиката тражили су да најнижа плата умјесто 440 буде 500 марака, али та идеја није била прихватљива за послодавце. Из Синдиката кажу да од захтјева, ипак, неће одсутати.

“То је за нас неприхватљиво и ми ћемо и даље инсистирати и постоје неке назнаке да би се већ у првом кварталу могло отворити то питање и поново извршити повећање најниже плате. Дакле наш захтјев је 500 марака и од тога нећемо одустати. Тако да очекујемо да Влада има више слуха,” каже Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката РС.

На одлуку Владе не жале се из Уније удружења послодаваца РС. Повећање од 10 марака неће бити велики терет за послодавце, али све више од тога, како кажу, могло би да донесе више штете него користи.  

“За нас је таква одлука Владе прихватљива, иако морамо рећи да је најнижа плата у Републици Српској била већа него у Федерацији и Србији. И да само три земље у Европи имају најнижу плату која је већа од 50 одсто од просјечне. Тако да, ово је вјероватно једно од задњих повећања, неекономских повећања, најниже плате,” рекао је  Саша Тривић из Уније удружења послодаваца РС.

Најнижа плата није довољна, али то је за сада једино рјешење, каже министар рада и борачко ивалидске заштите. Ипак, ако се у идућој години стваре услови, најнижа плата, како каже, могла би да буде и већа. 

“Потпуно нам је јасно да је то у суштини социјална плата и да је примају социјално најугроженији радници у Републици Српској, којих у овом тренутку има 17 хиљада. Али у сваком случају морамо да цијенимо и наше могућности и ограничења самог привредног раста. У овој години је за почетак одређен износ најниже плате од 450 марака,” каже Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС.

Представници синдиката, економско-социјалног савјета и пословне заједнице договорили су у августу ове године повећање најниже плате за 30 марака, која је са 410 повећана на 440 марака. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана