Најмлађа општина у Српској рекордер по плати

Маријана Миљић, Свјетлана Шурлан
Најмлађа општина у Српској рекордер по плати

Бањалука - Утицај једне велике инвестиције на стандард становништва показао се у пракси на примјеру изградње Термоелектране "Станари" која је Станаре, најмлађу општину у Српској, лансирала на чело листе локалних заједница по висини просјечне плате.

Просјечна плата у Станарима износила је прошле године 1.142 марке и готово је троструко већа него у Купресу који се са 404 КМ нашао на зачељу листе.

Подаци о просјечним платама у Српској и другим економским и демографским параметрима објављени су у публикацији "Градови и општине РС 2017", коју је сачинио Републички завод за статистику.

Просјечне плате веће од 1.000 марака исплаћене су у још двије општине, Угљевику и Гацку, захваљујући највише такође термоелектранама. Четврто и пето мјесто са највећим платама заузимају Бањалука и Источни Мостар у којима је лањски просјек износио 962 марке.

Начелник општине Станари Душан Панић изразио је задовољство што су се као најмлађа општина у Српској нашли на челу листе по највећој просјечној плати.

- За то је најзаслужнија Термоелектрана "Станари" у којој је запослен велики број радника. У том гиганту радници имају редовне и солидне плате за наше прилике. Захваљујући производњи струје лидери смо по износу исплаћених плата. Од тих примања радници у нашој локалној заједници могу солидно да живе, али смо и ми далеко од европских стандарда - каже Панић.

С друге стране, међу општинама у којима су исплаћене најмање плате уз Купрес се налази и општина Језеро гдје је просјек износио 559 КМ, а слиједе Доњи Жабар, Костајница и Челинац.

- Истина је да су у нашој општини плате доста ниске. Треба наћи начина да се изборимо за већа примања. Велики број радника је запослен у фирмама које обављају лон-послове и ту нема много простора да повећање плата. Све се то одражава на ниска примања. Примања од 600 марака су прескромна и од тога радници не могу да саставе крај с крајем - казао је начелник Челинца Момчило Зељковић.

Када је ријеч о инвестицијама током прошле године, највише новца се слило у Бањалуку - 841,30 милиона марака, а слиједе Бијељина, Источно Сарајево, Требиње и Станари. У Станарима истичу да је то резултат наставка улагања у рудник и термоелектрану.

- Јасно је да термоелектрана чини окосницу развоја наше општине. Сада се показало колики је значај те инвестиције - казао је Панић.

С друге стране, лани ниједна марка није стигла у Ново Горажде. Незнатан износ новца по основу улагања забиљежен је у Источном Мостару, Оштрој Луци, Језеру и Купресу.

- Претходна власт није радила на пројектним идејама и плановима, што се на крају одразило и на мале плате, ниске инвестиције и самим тим мали број запослених у Језеру. Иза себе је оставила дуговања од 620.000 КМ, што је једнако износу цијелог буџета општине Језеро. Политика бившег руководства општине нису били пројекти, већ продуковање дуговања - казала је начелница Језера Снежана Ружичић и додала да су у овој години, и поред осам блокада рачуна за дуг из претходног периода, остварење буџета повећали за 30 одсто захваљујући одобреним пројектима.

По броју запослених прво мјесто очекивано заузима Бањалука са више од 66.000 радника, што је око трећине укупног броја становника. Бањалуку слиједе Бијељина, Источно Сарајево, Приједор и Добој. Најмање запослених има општина Источни Мостар - осам од 243, што значи да сваки тридесети становник има посао. Међу пет општина у којима је лани регистрован најмањи број запослених су и Купрес, Језеро, Источни Дрвар и Крупа на Уни.

Економиста Ђурђица Стојадиновић рекла је да је јасно да велика предузећа, нарочито из енергетског сектора, представљају основ за раст запослености, развоја и већих примања радника.

- У Бањалуци великих предузећа нема, као ни у Бијељини. С друге стране, велики енергетски објекти присутни су у Станарима, Гацку и Угљевику и самим тим биљеже велики број запослених, који остварују добре плате за наше услове - казала је Стојадиновићева.

Значај публикације

Директорица Завода за статистику РС Радмила Чичковић навела је да ће прво издање публикације "Градови и општине РС 2017" приближити локалним заједницама све податке који се тичу њихове територије.

- Ова публикација ће им бити од великог значаја. У 18 поглавља и 55 табела налазе се сви детаљни подаци о становништву, буџетима, запослености и платама, здравству, пољопривреди, привреди, образовању, култури, умјетности - казала је Чичковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана