Најкритичније у Челинцу, Прњавору, Теслићу и Дервенти

М. Миљић, дописници
Најкритичније у Челинцу, Прњавору, Теслићу и Дервенти

БAЊAЛУКA - Обилне кише широм Републике Српске узроковале су поплаве, бујице су покренуле бројна клизишта која су оштетила путеве. Aлармантна ситуација је на подручју Челинца, Прњавора, Теслића и Дервенте. Неколико стотина домаћинстава у РС је под водом.

Најугроженије општине Челинац, Србац, Козарску Дубицу и Дервенту јуче је обишао и премијер РС Милорад Додик.

- Ово је заиста велика катастрофа. Сада се морају спасавати људи, а санације од штете биће могуће тек када поплаве прођу - рекао је Додик.

Додао је да ће Влада РС интервентно одобрити милион КМ, који ће бити употријебљени за ангажовање додатне оперативе ѕа спасвање људи и материјалних добара.

Начелник општине Челинац Момчило Зељковић рекао је да су сва угрожена домаћинства на вријеме евакуисана, тако да људи нису угрожени. Поплављено је више од 500 домаћинстава.

Припадници општинске Цивилне заштите Челинац, уз помоћ механизације неколико предузећа, јуче су се цијело послијеподне борили да спасу градски мост преко Врбање у који су ударали трупци ношени незапамћеном бујицом воде са планина Борја и Влашић.

Сви мостови преко Врбање, низводно од Челинца према Бањалуци, били су угрожени јер су се трупци, грање и отпадни материјал скупљали и правили бране. Од села најугроженија је Јошавка до које се може стићи само сеоским путевима. 

Ријеке и потоци у општини Прњавор изашли из корита 

У општини Прњавор најкритичније стање је у Кулашима, гдје је вода продрла у објекте Бањско-рехабилитационог центра. Поплаве у Горњим Вијачанима, угрозиле су бројне куће и манастир Ступље.

Све ријеке и потоци на подручју општине Прњавор изашли су из корита.

Због изливања Мале и Велике Усоре у општини Теслић, евакуисано је угрожено становништво из мјесних заједница Сењак, Врела, Жарковица, Бања и Избјегличко насеље. Вода је ушла у подруме стамбених зграда у центру Теслића, а под водом су и предузећа "Комуналац", "Градитељ" и "Интер лигнум". У мјесту Жарковина под водом су "Девић текстил", "Лигнакон" и зграда бивше фабрике обуће. Са ове локације евакуисано је више од 500 радника.

Већина насеља била је без струје, јер је електромрежа под водом. Затражена је помоћ Оружаних снага БиХ.

Обилна киша која непрестано пада од недјеље проузроковала је повећање водостаја ријеке Врбање и притока, те плављење кућа и у неколико насеља у општини Котор Варош.

И Дервента је затражила помоћ Оружаних снага БиХ, јер је Укрина нарасла на шест метара. Високи водостај Укрине и притока пријетио је да водена стихија пробије рибњак у Прњавору, што би проузроковало катастрофалне посљедице за Дервенту.

Начелник општинске Цивилне заштите Драгољуб Кукић каже да је стање у Дервенти изузетно тешко, због чега је јуче послијеподне уведено ванредно стање.

Најугроженија су насеља око Укрине, а око 50 кућа у насељу Јасенка је под водом. Поплављена је и улица 16. крајишке бригаде, избјегличко насеље Дервентски луг, те Aгићи и Куљановци. Под водом је и подвожњак на магистралном путу према Бањалуци. 

У Добоју многе улице под водом 

У насељима низводно од Добоја, због бујица које су изазвале рјечице и потоци који се сливају са висинских дијелова, поплављено је педесетак кућа. Ниво ријеке Босне имао је јуче пораст од око 30 центиметара сваког часа.

У Добоју су многе улице прекривене водом, која је ушла и у подруме, гараже па чак и у неке продавнице, кафиће и поједине куће у приградским насељима.

У општини Градишка, према ријеци Сави, под водом је доњи дио града, а вода је угрозила око 15 кућа и сточну пијацу, док је више од 70 одсто засијаних површина под водом.

Неколико мјесних заједница у општини Србац угрожено је поплавама, а најкритичније је у селу Корови.

- Вода је ушла у перадарску фарму Боре Гаврића и угушила 6.000 пилића. Мјештани се боре да евакуишу фарму Драгише Берића у коју такође надире вода и у којој се налази око 12.000 товних пилића - рекао нам је одборник СО Србац из овог села Данко Драгојевић, и додао да се под водом налази и бензинска пумпа у Коровима и неколико стотина хектара обрадивог земљишта поред Саве.

Поплављена је школа, амбуланта и двадесетак кућа у селу Ћукали, под водом је и дио Ножичког, насеље Мали Ситнеши и дио насеља Повелич.

И у Модричи, која је под водом, проглашене су мјере првог степена одбране од поплава, а начелник општине Младен Крекић стање је назвао катастрофалним и затражио ангажовање свог расположивог људства и механизације у одбрани од бујица које угрожавају град.

У граду је најугроженије насеље Добор којем осим набујале рјечице Дуса пријети и Босна чији је водостај у наглом порасту и код Модриче је јуче рано послијеподне достигао 250 центиметара.

Нагло су порасли водостаји и Уне и Сане и њихових притока Јапре и Војскове у општини Нови Град. Посебно је критично стање у долини Јапре, гдје је у селима Хозићи и Сухача поплављено 60 домаћинстава, а под водом су и бројне засијане парцеле.

У општини Петрово, гдје је заплављено више од 300 домаћинстава и оштећен знатан број локалних путева, начелник општине прогласио је стање приправности и увео дежурство.

Поплављена подручја у Козарској Дубици јуче је обишао министар полиције Станислав Чађо. Критично стање било је на магистралном путу Дубица - Костајница. Тешка ситуација је и на подручју села Вриоци, Међувође, Кнежица и Моштаница, те на каналу Раковица у дубичкој Равни, гдје становништво улаже велике напоре да врећама пијеска подигне насип.

На подручју општина Лопаре поплављено је око десетак кућа у насељу Баре и двије куће у Мртвичком Пољу, те привремени мост у мјесној заједници Брусница. Надлежни страхују од активирања старих и појаве нових клизишта.

На подручју општине Пелагићево вода је по локалним путевима, ораницама и ушла је у неколико кућа и помоћних објеката, а на подручју општине Доњи Жабар најкритичније је у Ловачкој улици у Лончарима.

У Семберији су се због обилних падавина поново излиле рјечице које са Мајевице теку ка ријекама Сави и Дрини. Најтеже стање са бујичним водама је у атарима села Нови, Драгаљевац, Јања и Aмајлије.

Бујица руши све пред собом. Уништава траве, воће, усјеве, путеве... Појавила су се и мања клизишта. Лоше вријеме прекинуло је жетву јечма и грашка.

И у ФБиХ је на више подручја дошло до изливања ријека и евакуисања становништва, док је у општини Сребреник проглашено стање природне несреће узроковано поплавама.

У Бањалуци ће данас бити одржана сједница Републичког штаба Цивилне заштите, којој ће присуствовати и премијер РС, а на којој ће се сагледати тренутно стање у Српској, те предложити потребне мјере за његово превазилажење.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Зоран Липовац затражиће од Владе РС додатна средства за помоћ општинама погођеним посљедњим невременом.

Саобраћајнице

До већег одрона јуче је дошло на магистралним путевима Добој - Дервента и Приједор - Козарска Дубица, гдје је само једна трака била у функцији.

Због изливања ријеке Јошавке прекинут је саобраћај на путу Челинац - Бањалука и Челинац - Млинска Ријека.

Саобраћај је прекинут према Српцу и Дервенти на подручју Бакуле, према Дервенти у Смртићима и на више дионица у Кулашима.

Због изливања Шибошнице обустављен је саобраћај на регионалном путу Лопаре - Брчко.

На подручју Приједора излила се рјечица Милошевица и преплавила је "Стевића мост" у Орловачи због чега је у прекиду саобраћај на локалном путу Приједор - Трнопоље.
У ФБиХ, због изливања воде на коловоз, обустављен је саобраћај на дионици магистралног пута Тузла - Орашје, од Церика до пијаце "Aризона" у дужини од стотину метара.

Због изливања ријеке Радушице обустављен је саобраћај на регионалном путу Тешањ - Јелах, те на регионалном путу Градачац - Грачаница, у мјесту Срнице Доње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана