Najgori učinak ministara i parlamentaraca u 11 godina

V. K.
Najgori učinak ministara i parlamentaraca u 11 godina

Sarajevo - Rad Parlamenta i Savjeta ministara BiH u prošloj godini bio je najgori u posljednjih 11 godina, a uprkos tome što se godina velikih očekivanja pretvorila u godinu propuštenih prilika, ministri i parlamentarci svakog su mjeseca dobijali vrtoglave plate.

Navedeno je to u izvještaju o monitoringu rada tih institucija u 2017. godini koji su u petak predstavili Centri civilnih inicijativa (CCI) BiH.

- Zastoji na evropskom putu, nestabilnost parlamentarne većine, prerano započeta predizborna kampanja i višestruko prolongiranje vlastitih rokova za finalizaciju i prevod odgovora na pitanja iz upitnika Evropske komisije samo su neki od ključnih razloga što se prošla godina, od godine očekivanja, pretvorila u godinu propuštenih prilika - kazali su u CCI-ju.

Dodaju da su se politički sukobi unutar stranaka i između partnera vladajuće koalicije, koju čine SDA, SBB, HDZ BiH i Savez za promjene iz RS, porazno reflektovali na rezultate rada institucija na nivou BiH. To se prvenstveno odnosi na Parlament BiH, koji je lani usvojio svega 11 zakona, što je najlošiji rezultat u posljednjih 11 godina, koliko CCI vrši monitoring institucija.

CCI navodi i da su primanja poslanika i delegata u Parlamentu BiH i dalje u nesrazmjeru sa socio-ekonomskom situacijom u BiH i ostvarenim rezultatima te institucije, a mjesečno su iznosila od 4.800 do 6.500 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana