Najbriljantnija akcija Vojske Republike Srpske

Milka Milunović
Najbriljantnija akcija Vojske Republike Srpske

MODRIČA - Na lokaciji Duge njive kod Modriče juče je održana centralna manifestacija povodom obilježavanja 17. godišnjice jedne od najznačajnijih bitaka Vojske RS, u kojoj je 28. juna 1992, na Vidovdan, probijen koridor kroz Posavinu.

Ministar rada i boračke zaštite RS Rade Ristović primio je učesnike operacije "Koridor 1992" pod vojničkim šatorom koji simboliše komandno mjesto i u kome se nalaze sve zastave ratnih brigada koje su učestvovale u probijanju koridora.

- Proboj koridora kroz Posavinu bio je najsvjetliji i najhumaniji ratni podvig srpskog naroda, Vojske RS, časnih generala i civilne vlasti RS - rekao je Ristović.

Na prijemu pod vojničkim šatorom na Dugoj njivi o akciji VRS "Koridor" govorili su i pukovnik u penziji Miko Škorić i generali u penziji Manojlo Milovanović i Novica Simić.

Oni su posebno istakli briljantno osmišljenu i prema vojnim pravilima izvedenu akciju, kao i izuzetan moral vojske, naroda i ratnih komandanata.

Simić je naglasio da je operacija "Koridor" sprovedena uz puno poštivanje Ženevske konvencije.

- Ova operacija je po mnogo čemu bila specifična i jedna je od najbriljantnijih koja je izvedena u proteklom ratu - rekao je penzionisani general Manojlo Milovanović, nekadašnji načelnik Generalštaba VRS.

Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije služio je svetu arhijerejsku liturgiju u manastirskoj crkvi Svetog velikomučenika cara Lazara i pomen za poginule srpske borce.

Oslobađanjem Posavine, koju su združene snage Hrvatske vojske i hrvatsko-muslimanske oružane snage u Bosni i Hercegovini držale pod okupacijom 42 dana, probijen je "Koridor života" i tako je otklonjena kopnena blokada između zapadnog i istočnog dijela RS.

Do probijanja koridora oko 1,5 miliona Srba u zapadnom dijelu RS i bivše Republike Srpske Krajine živjelo je u veoma teškim uslovima, bez važnih životnih namirnica i lijekova, a u banjolučkoj bolnici umrlo je 12 beba kojima je nestalo kiseonika.
U operaciji probijanja koridora, koja je počela 14. juna 1992, poginulo je 550 boraca VRS, a više od 2.000 je ranjeno.

Odbor Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova utvrdio je 2007. godine obilježavanje 18 značajnih istorijskih datuma, među kojima je i "Vidovdan - Proboj koridora", kao jedan od najznačajnijih u istoriji srpskog naroda.

Svijeće i cvijeće

Nakon pomena, delegacije Vlade i Narodne skupštine RS, izaslanik predsjednika RS Dušan Ćetković, predstavnici Srba u Parlamentu BiH, boračkih organizacija, opština Modriča i Doboj i brojni građani prislužili su svijeće i položili cvijeće na Spomen-obilježje poginulim borcima na proboju koridora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana