Најбриљантнија акција Војске Републике Српске

Милка Милуновић
Најбриљантнија акција Војске Републике Српске

МОДРИЧA - На локацији Дуге њиве код Модриче јуче је одржана централна манифестација поводом обиљежавања 17. годишњице једне од најзначајнијих битака Војске РС, у којој је 28. јуна 1992, на Видовдан, пробијен коридор кроз Посавину.

Министар рада и борачке заштите РС Раде Ристовић примио је учеснике операције "Коридор 1992" под војничким шатором који симболише командно мјесто и у коме се налазе све заставе ратних бригада које су учествовале у пробијању коридора.

- Пробој коридора кроз Посавину био је најсвјетлији и најхуманији ратни подвиг српског народа, Војске РС, часних генерала и цивилне власти РС - рекао је Ристовић.

На пријему под војничким шатором на Дугој њиви о акцији ВРС "Коридор" говорили су и пуковник у пензији Мико Шкорић и генерали у пензији Манојло Миловановић и Новица Симић.

Они су посебно истакли бриљантно осмишљену и према војним правилима изведену акцију, као и изузетан морал војске, народа и ратних команданата.

Симић је нагласио да је операција "Коридор" спроведена уз пуно поштивање Женевске конвенције.

- Ова операција је по много чему била специфична и једна је од најбриљантнијих која је изведена у протеклом рату - рекао је пензионисани генерал Манојло Миловановић, некадашњи начелник Генералштаба ВРС.

Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Василије служио је свету архијерејску литургију у манастирској цркви Светог великомученика цара Лазара и помен за погинуле српске борце.

Ослобађањем Посавине, коју су здружене снаге Хрватске војске и хрватско-муслиманске оружане снаге у Босни и Херцеговини држале под окупацијом 42 дана, пробијен је "Коридор живота" и тако је отклоњена копнена блокада између западног и источног дијела РС.

До пробијања коридора око 1,5 милиона Срба у западном дијелу РС и бивше Републике Српске Крајине живјело је у веома тешким условима, без важних животних намирница и лијекова, а у бањолучкој болници умрло је 12 беба којима је нестало кисеоника.
У операцији пробијања коридора, која је почела 14. јуна 1992, погинуло је 550 бораца ВРС, а више од 2.000 је рањено.

Одбор Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова утврдио је 2007. године обиљежавање 18 значајних историјских датума, међу којима је и "Видовдан - Пробој коридора", као један од најзначајнијих у историји српског народа.

Свијеће и цвијеће

Након помена, делегације Владе и Народне скупштине РС, изасланик предсједника РС Душан Ћетковић, представници Срба у Парламенту БиХ, борачких организација, општина Модрича и Добој и бројни грађани прислужили су свијеће и положили цвијеће на Спомен-обиљежје погинулим борцима на пробоју коридора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана