Најбољи медицинари пакују кофере

Драгана Келеч
Најбољи медицинари пакују кофере

Бањалука - Болнице у Републици Српској у посљедње двије године напустило је 137 љекара, медицинских сестара и техничара који у потрази за бољим условима и плаћенијим послом углавном одлазе у Њемачку.

Показали су то подаци из шест највећих здравствених установа Српске, и то из Бањалуке, Добоја, Приједора, Бијељине, Источног Сарајева и Требиња. Међутим, претпоставља се да је број медицинара који су отишли у иностранство много већи, јер су многи од њих и прије добијања радне књижице у РС отишли преко границе.

Из Универзитетског клиничког центра РС (УКЦ РС) лани је отишло пет љекара и 55 медицинских сестара и техничара. Одлазак медицинара настављен је и ове године.

- Од 1. јануара до 17. октобра ове године добровољно је отишао један доктор медицине и 46 медицинских сестара и техничара - кажу у УКЦ РС.

У УКЦ-у наглашавају да због одлива кадра ситуација није алармантна, те да је сличан тренд присутан и у земљама региона.

- Проблем одлива кадра превазилазимо кроз бољу организацију и едукацију запослених, као и настојање да задржимо и додатно запослимо најбоље професионалце у РС - кажу у УКЦ РС.

Међутим, у другим здравственим установама тврде да се суочавају са дефицитом кадра. Болница "Касиндо" у Источном Сарајеву кубури са мањком љекара специјалиста ортопедије, неурохирургије и дјечије хирургије.

- Нас су у посљедње двије године напустила два љекара, једна медицинска сестра и два медицинска техничара - рекао је директор болнице у Источном Сарајеву Горан Тодоровић.

У добојској болници "Свети апостол Лука" неплаћено одсуство ове године је тражило 11 медицинских техничара и један виши физиотерапеут.

- По систематизацији и организацији радних мјеста тренутно нам недостаје 14 љекара специјалиста - рекао је директор добојске болнице Владо Ђурђевић.

Директор болнице "Свети врачеви" у Бијељини Синиша Максимовић каже да су ову установу у посљедње двије године напустили специјалиста радиологије и медицинска сестра. Ни болницу Приједор није заобишао одлив кадра, одакле је у посљедње двије године отишло шест медицинара.

С друге стране, болница у Требињу је једина која се може похвалити тиме да је нико није напустио у посљедње двије године. Напротив, у Требињу су примили три нова љекара.

Да је ситуација алармантна тврди предсједник Струковног синдиката медицинских техничара и бабица РС Ранко Палачковић.

- Најгоре од свега је то што нам одлазе најпаметнији и млади стручњаци. Остаће да нас лијечи старије особље, међу којима су многи већ неспособни за рад - каже Палачковић и додаје да у нашим болницама млади љекари и медицинари почињу да раде само како би стекли радно искуство да би могли да наставе да раде у иностранству. Разлог за одлазак су, како каже, и много боље плате у другим земљама.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС кажу да и поред финансијских потешкоћа настоје да унаприједе здравствени систем у Српској и обезбиједе услове рада како би у њима задржали најбољи кадар.

Медицинско особље које је у посљедње двије године напустило болнице у РС

УКЦ РС  Бањалука

2015. година

- пет љекара и 55 медицинских сестара и техничара

2016. година

- један љекар и 46 медицинских сестара и техничара

Болница "Свети апостол Лука" Добој

2015. година

- један љекар на неплаћено одсуство од годину

- два медицинска техничара

2016. година

- 11 медицинских техничара

- један виши физиотерапеут

Болница Приједор

2015. година

- три медицинске сестре и један др специјалиста неурологије

2016. година

- три медицинске сестре и један др специјалиста патолошке анатомије

Болница "Касиндо" Источно Сарајево

2015. и 2016. година

- два љекара

- једна медицинска сестра

- два медицинска техничара

Болница "Свети врачеви" Бијељина

2015. и 2016. година

- један специјалиста радиологије

- једна медицинска сестра

Болница Требиње

- нико је није напустио у 2015. и 2016.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана