Naduvan broj stanovnika u Prijedoru i Doboju

Vedrana Kulaga
Naduvan broj stanovnika u Prijedoru i Doboju

Banjaluka - Iako će prvi preliminarni rezultati popisa stanovništva u BiH zvanično biti objavljeni u januaru, nepotpuni podaci pokazuju da je u nekim gradovima u Republici Srpskoj inženjering, prije svega od strane Bošnjaka, "naduvao" broj stanovnika.

Prema saznanjima "Glasa Srpske" od izvora bliskog statističkim agencijama, u RS, osim Banjaluke, više od 100.000 stanovnika ima i Bijeljina, dok je blizu ovog broja i Prijedor.

Prema nepotvrđenim podacima, u Banjaluci živi oko 199.990 osoba, u Bijeljini 115.000, Prijedoru 97.000, dok je Doboj stao na oko 77.000 ljudi.

Demograf Stevo Pašalić ističe da nije iznenađen time da Banjaluka nema više stanovnika, iako je jedini veći grad koji ima pozitivnu stopu prirodnog priraštaja.

Kada je riječ o brojnosti stanovništva Bijeljine, Pašalić smatra da bi konačni rezultati trebalo da pokažu da ovaj grad ima i više od 120.000 stanovnika, a za njega su iznenađujuće brojke koje se odnose na Prijedor.

- Prijedor je grad koji ima izuzetno nisku stopu prirodnog priraštaja i moguće je da je ovaj broj od 97.000 stanovnika uvećan popisnim inženjeringom koji su vodili Bošnjaci, što je vidljivo i u Zvorniku - rekao je Pašalić.

On je podsjetio da je tokom popisa stanovništva u mnogim opštinama i gradovima bila izražena žestoka kampanja da budu popisani mnogi Bošnjaci koji više od godinu ne žive u RS.

 

Više detalja pročitajte u ptampanom ili elektronskom idanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana