Nadim Ilahi: Nije bilo prenosa nadležnosti u pogledu kontrole banaka

Srna
Nadim Ilahi: Nije bilo prenosa nadležnosti u pogledu kontrole banaka

Banjaluka - Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ za BiH Nadim Ilahi rekao je da Vlada Republike Srpske u pismu namjere nije predala entitetske nadležnosti u pogledu kontrole banaka Centralnoj banci BiH, te istakao da je obaveza Misije poštovanje ustavnog uređenja BiH.

Ilahi je svima koji kažu da je došlo do prenosa nadležnosti preporučio da pogledaju prethodni Zakon o bankama i Agenciji za bankarstvo, uporede i da pokažu gdje je došlo do prenosa nadležnosti.

"Ove reforme smo sproveli veoma pažljivo da obezbijedimo da se poštuje ustavna struktura u zemlji. MMF-ov pravni tim je pažljivo proučio sve predložene mjere da nigdje ne bi došlo do ugrožavanja ustavnog sistema", rekao je Ilahi za "Nezavisne novine".

On je dodao da mnogo takvih komentara dolazi od onih koji nemaju dovoljno saznanja o tome šta se nalazi u zakonima.

"Došlo je do nekih novih funkcija koje se samo na prvi pogled mogu činiti kao prenos ovlaštenja. Na primjer, sada uvodimo sistemski nadzor zato što je cijeli bankarski sistem u BiH međusobno povezan i rizik jedne banke može se preliti na cijeli sistem", pojasnio je Ilahi.

On je dodao da je zbog toga potreban nadzor koji može svima ukazati gdje su potencijalni problemi.

Ilahi smatra da bi u BiH svi trebalo da se uzdrže od političke retorike, koja izaziva nestabilnost, jer su uzalud sve reforme ako investitori nemaju osjećaj stabilnosti.

Šef Misije MMF-a je istakao da je politička temperatura u BiH veoma visoka, te da to sprečava investitore da se dugoročno opredijele.

"Mi ne sumnjamo u veliki potencijal koji BiH ima, a da bi on bio oslobođen, investitori moraju imati uvjerenje da se politički i regulatorni okvir u BiH neće dugoročno mijenjati", rekao je Ilahi.

On je napomenuo da MMF nije budžetska policija, te da ne može govoriti kako će se trošiti koja stavka u budžetima.

"Možemo raditi sa vlastima na programima koji će popraviti stanje u finansijama i ako postoje neracionalni troškovi da pomognemo da se to pitanje riješi", napomenuo je Ilahi.

Govoreći o privatizaciji javnih telekom operatera, on je napomenuo da MMF ne daje eksplicitne preporuke vlastima šta da urade, nego da je želja da usluge koja javna preduzeća pružaju poreske obveznike ne koštaju previše.

"Telekomunikacioni sistem potencijalno može imati velike prihode, ali ako loše upravljate njima, onda je to veliki problem. Samo želimo da izbjegnemo situaciju da ta preduzeća postanu fiskalni rizik, a ne da insistiramo na privatizaciji", rekao je Ilahi.

Odgovarajući na pitanje da li u BiH ima dovoljno političke volje za reforme, Ilahi je naglasio da se to pitanje uvijek pojavljuje kada zemlja mora preduzeti teške reforme.

"BiH ima velike potrebe u brojnim područjima. Međutim, ja želim da ukažem na napredak koji je postignut. Jeste bilo kašnjenja, ali vlasti su usvojile Zakon o akcizama i oslobodile novac za investicije u infrastrukturu, a bilo je političke volje da se u entitetima smanje plate u javnom sektoru", naveo je Ilahi.

On je dodao da je političke volje bilo i kad su entiteti usvojili novo radno zakonodavstvo.

"Kada je riječ o bankama, urađene su četiri od pet reformi, koje su značajno unaprijedile bankarski sistem. Kao što smo istakli u izvještaju, sada treba unaprijediti kvalitet javne potrošnje - smanjiti nivo plata i tekuću potrošnju, te povećati potrošnju na infrastrukturu", ocijenio je Ilahi.

Govoreći o infrastrukturi, Ilahi je rekao da su analize pokazale da BiH u poređenju s okolnim zemljama i sa EU ima najgoru infrastrukturu u regionu.

"To znači da ako ne investirate u tu infrastrukturu danas, možete biti sigurni da za pet ili 10 godina nećete moći ostvariti rast koji priželjkujete. Budite sigurni da će biti manje zaposlenosti, a da će mladi ljudi napuštati BiH u još većem broju", upozorio je Ilahi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana