Nacionalizam prekriva razvoj u BiH

Srna
Nacionalizam prekriva razvoj u BiH

Sarajevo - Predsjedavajuća Grupe prijateljstva Bundestaga za BiH Mariluize Bek izjavila je danas da je u BiH "opet nadvladao etnički nacionalizam koji prekriva razvoj, što su pokazali i protekli lokalni izbori".

Bekova je rekla na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa članovima kolegijuma oba doma Parlamenetarne skupštine BiH, da se u BiH jako sporo rješavaju političke teme i da se sporo vodi borba protiv korupcije i izgrađuju ustanove i institucije.


Ona je ocijenila da je dobro što se BiH više ne nalazi na vrhu spiska zemalja u kojima postoje krizna žarišta, ali da nije ni zemlja koja će poslati poruku da u njoj ima optimizma i nečeg pozitivnog.

"Indikator koji ukazuje na to da u BiH nedostaje optimizama je činjenica da postoji odliv velikog broja obrazovanih mladih ljudi, koji napuštaju zemlju", rekla je Bekova.

Ukoliko se misli o budućnosti BiH, kaže Bekova, onda se ne smije dozvoliti da se izgubi jedna generacija obrazovanih mladih ljudi.

Bekova je naglasila da građani žele da BiH postane dio EU, koja je sve slabija zbog čega neće biti nikakvih olakšica na evropskom putu.

Zamjenik predsjedavajućeg Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH za zapadnu Evropu Bariša Čolak rekao je da je važno da se kraj ove godine i početak naredne iskoristi za maksimalni napredak BiH na evropskom putu.

Čolak je u tom smislu naglasio da, osim socio-ekonomskih reformi, mora da se radi na promjeni izbornog zakonodavstva i sprovođenju odluka Evropskog suda za ljudska prava.

On je rekao da je na sastanku bilo riječi i o borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i "svega onoga što je problem u današnjem savremenom svijetu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana