Национализам прекрива развој у БиХ

Срна
Национализам прекрива развој у БиХ

Сарајево - Предсједавајућа Групе пријатељства Бундестага за БиХ Марилуизе Бек изјавила је данас да је у БиХ "опет надвладао етнички национализам који прекрива развој, што су показали и протекли локални избори".

Бекова је рекла на конференцији за новинаре, након састанка са члановима колегијума оба дома Парламенетарне скупштине БиХ, да се у БиХ јако споро рјешавају политичке теме и да се споро води борба против корупције и изграђују установе и институције.


Она је оцијенила да је добро што се БиХ више не налази на врху списка земаља у којима постоје кризна жаришта, али да није ни земља која ће послати поруку да у њој има оптимизма и нечег позитивног.

"Индикатор који указује на то да у БиХ недостаје оптимизама је чињеница да постоји одлив великог броја образованих младих људи, који напуштају земљу", рекла је Бекова.

Уколико се мисли о будућности БиХ, каже Бекова, онда се не смије дозволити да се изгуби једна генерација образованих младих људи.

Бекова је нагласила да грађани желе да БиХ постане дио ЕУ, која је све слабија због чега неће бити никаквих олакшица на европском путу.

Замјеник предсједавајућег Групе пријатељства Парламентарне скупштине БиХ за западну Европу Бариша Чолак рекао је да је важно да се крај ове године и почетак наредне искористи за максимални напредак БиХ на европском путу.

Чолак је у том смислу нагласио да, осим социо-економских реформи, мора да се ради на промјени изборног законодавства и спровођењу одлука Европског суда за људска права.

Он је рекао да је на састанку било ријечи и о борби против организованог криминала, корупције, тероризма и "свега онога што је проблем у данашњем савременом свијету".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана