Начелници пограничних подржавају формирање оперативног тијела за мигранте

ATV
Начелници пограничних подржавају формирање оперативног тијела за мигранте

Начелници и градоначелници пограничних општина у Српској, који се мјесецма боре са све већим приливом илегалних миграната, спремно ће дочекати оперативно тијело које ће Република Српска формирати како би пратила њихово кретање.

Из бијељинске Градске управе поручују да ће ставити на располагање све своје капацитете и ресурсе не би ли им, како кажу, у борби с мигрантима било која власт мало више помогла. Само у два дана, средином овог мјесеца, пронађено је 147 миграната, а тај број је однедавно још већи.  

“Ми немамо капацитете да те људе смјестимо овде ни у једној варијанти, немамо ни финансијске могућности, зато апелујемо на државу да се што прије укључи. Проблем у Бијељини са мигрантима се јавља прије свега на ријекама, они прелазе масовно границу из Србије,” каже Милош Стевановић, градски менаџер Бијељине.
  
У Фочи, кажу, одавно не очекују помоћ власти са нивоа Босне и Херцеговине. И они ће учестовати у раду оперативног тијела када буде формирано. Начелник општине Фоча тврди да је 40 километара границе практично непокривено, и да је једина помоћ стигла из Министарства унутрашњих послова Српске.

“Због тога иницијатива која би укључила пограничне општине и локалне заједнице има пуно оправдање, и мислим  да ми овдје са нивоа РС то морамо почети рјешавати, не чекајући да дође иницијатива са нивоа БиХ, јер је то узалудно чекање,” каже Радислав Машић, начелник општине Фоча. 

У Српској неће бити сабирних центара, и пошто Босна и Херцеговина нема одговор на мигрантску кризу, узимамо ствари у своје руке, поручио је предсједник Републике Српске, Милорад Додик. 

“Нек знају да је то већинска воља овог народа. Нећемо те мигранте. И није само проблем у томе да ли ми можемо овде да направимо и да дамо храну. Добиће свако храну ако је гладан. Подијелићемо. Овај народ је познат по томе што никад није задржавао за себе него је увијек дијелио. Али ми нећемо да нама неспособна власт и појединци креирају нека будућа рјешења,” каже Додик.

Упркос вијестима о свакодневном приливу све већег броја миграната у БИХ и информацијама да се још не зна тачан број нерегистрованих миграната, док их је до сада регистровано готово девет хиљада, за лидера СДС-а, Вукоту  Говедарицу  стање  није алармантно. Иако је  и министар безбједности БиХ, Драган Мектић, говорио о ангажовању војске у бољој заштити, па чак и затварању границе у борби против мигрантске кризе, његов страначки шеф вјерује да још нема кризе.  

“Алармантно стање није. И то је нешто што је видљиво. Али исто тако, Република Српска, па и други ентитет, тј. Савјет министара, морају спремно да дочекају и да одговоре на ситуацију која би у наредних мјесец, два, па и три, могла да постане алармантна,” рекао је Говедарица.

Из СНСД-а поручују да је од мигрнатске кризе у БиХ једино алармантнија данашња изјава лидера СДС-а.

“Ситуација је одавно постала алармантна, и ниједна локална заједница не жели азилантске центре на својој териротрји. Баш из тог разлога је и иницирано  Оперативно тијело које ће формирати Република Српска - а обухватаће Полицију, Цивилну заштиту и локалне заједнице. Сви ће, у оквиру својих надлежности, пратити и регистровати кретање миграната, уласке и изласке, мјеста гдје се налазе, и руте којима се крећу,” каже Никола Шпирић, посланик СНСД-а у ПС БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана