Načelnici besmrtni na referendumu

Anita Janković
Načelnici besmrtni na referendumu

Šipovo - Prvi čovjek Šipova Milorad Ćirko četvrti je načelnik opštine u RS koji je preživio pokušaj opoziva, a spasili su ga sugrađani ukazavši mu povjerenje na referendumu.

Ćirko se time pridružio grupi besmrtnih načelnika čiji je opoziv pokrenut poslije lokalnih izbora održanih 20012. godine. U Republičkoj izbornoj komisiji kazali su da je referendum u Šipovu peti od posljednjih lokalnih izbora, a opozvan je samo jedan načelnik.

- Načelnici nisu opozvani na referendumu u Kneževu, Jezeru, Kotor Varošu i sad Šipovu. Smijenjen je jedino lani načelnik Istočnog Drvara - rekao je predsjednik Republičke izborne komisije Oliver Blagojević.

Prema preliminarnim rezultatima pravo glasa na referendumu u Šipovu iskoristilo je 5.341 ili 49,32 odsto glasača, a važećih je bilo 5.166 listića. Povjerenje načelniku ukazalo je 2.799 glasača, dok je 2.379 bilo za opoziv.

Odluku o referendumu donijela je nova skupštinska većina u Šipovu koji su formirali SNSD i DNS. Ćirko, kadar NDP-a kojem su sugrađani peti put poklonili povjerenje, ističe da je pobijedila volja naroda, pravda, moral i običan čovjek.

- Ovaj referendum je bio bespotreban jer je samo stvorio troškove. Govorio sam odbornicima da se opozivom ništa neće promijeniti i da će narod opet izbrati mene. Predlažem da se novac spiskan na referendum odbije od plata odbornika, a ne da ga plaćamo iz budžeta opštine - kaže Ćirko navodeći da je referendum koštati između 30.000 i 40.000 maraka.

Predsjednik Opštinskog odbora DNS-a Dragoljub Vujković smatra da su građani donijeli pogrešnu odluku glasavši za ostanak Ćirka.

- Povjerovali su njegovim lažima. Pričao je priče da je ugrožen, optuživan, a nije spomenuo u kakvom stanju je opština. Vlada velika nezaposlenost, privreda je slaba, nema kapitalnih investicija, a novac se troši mimo odluka skupštinske većine. Na djelu je samovolja - rekao je Vujković.

On je ustvrdio da je Ćirko mnogim građanima obećao zaposlenje, kule i gradove kako ne bi glasali za njegov opoziv.

- Njega ne interesuje dobrobit građana, već samo njegova plata koja je veća od 4.000 maraka - dodaje Vujković.

Dodao je da je cilj koalicije SNSD-DNS jačanje saradnje sa Vladom RS.

- Naša politika nije okretanje Sarajevu i Bakiru Izetbegoviću kao što to čini Ćirko. Zato su Bošnjaci bili prvi na biračkim mjestima kako bi mu pružili podršku - istakao je Vujković.

Ćirko kaže da to što sarađuje sa institucijama BiH ne znači da je okrenut Sarajevu.

- Ako se uzme u obzir moja ratna istorija jasno je da ne mogu biti okrenut Sarajevu - kaže Ćirko.

Spuštanjem zavjese na referendum u Šipovu ne znači i kraj pokušaja promjene načelnika. Prvi će na test načelnik Milića Živojin Jurošević. Referendum na kojem će se njegovi izjasniti o inicijativi za opoziv biće održan 28. juna. Fotelja se drma i načelniku Srpca Dragi Ćiriću s obzirom na to da je nova skupštinska većina usvojila odluku o pokretanju procedure za njegov opoziv. Bez podrške u parlamentu ostao je i načelnik Gradiške Zoran Latinović, ali odluka o opozivu još nije donesena.

Politikolog Vlade Simović kaže da je opoziv načelnika legitimna i demokratska procedura i jedini ispravan  put za rješavanje krize vlasti na lokalnom nivou između načelnika i skupštinske većine.

- Kada nastane kriza na lokalnom nivou najbolji odgovor je referendum gdje se vidi volja birača. Koliko god da košta opštine, referendum nije skup jer demokratija ne može biti skupa - kaže Simović.

Načelnici koji su preživjeli referendum

 

Bore Škeljić, Kneževo

Praksa je u svim opštinama gdje su pokretani referendumi pokazala da su bili bespotrebni i štetni. Bio sam ubijeđen da ću izaći kao pobjednik, a referendum je samo stvorio negativna atmosferu.

 

Dalibor Vučanović, Kotor Varoš

Referendum nije dobro rješenje, jer se time bespotrebno troši vrijeme i novac. Odbornici mogu da rade šta hoće i ne snose nikakvu odgovornost, a poslije je teško nastaviti saradnju sa njima.

 

Milorad Ćirko, Šipovo

Referendum je bio bespotreban jer je samo stvorio troškove. Govorio sam odbornicima da se opozivom ništa neće promijeniti i da će narod opet izbrati mene.

 

Dušan Šajić, Jezero

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana