Набавке, социјала и стипендије под лупом ревизора

Ведрана Кулага
Набавке, социјала и стипендије под лупом ревизора

Бањалука - Јавне набавке, дознаке социјалне заштите и студентске стипендије, кроз које се годишње обрну стотине милиона марака, наћи ће се под лупом ревизора у Републици Српској.

Главна служба за ревизију јавног сектора РС припремила је план рада за 2017. годину у којем је наведено да ће обавити 67 ревизија. Осим финансијске, планирана је и ревизија учинка којом ће бити обухваћено шест области.

Ревизори ће се посебно посветити доступности права и ефективности дознака социјалне заштите, ефикасности и ефективности јавних набавки, стипендирању студената у РС, организацији и функционисању интерне ревизије у јавном сектору, радним споровима и утицају на буџет Републике те накнадном прегледу поступања по препорукама по спроведеним ревизијама учинка.

"Књиге" ће тако морати да отворе и многи домови здравља и школе у 15 градова и општина у РС те КПЗ-ови.

Главни ревизор РС Душко Шњегота је појаснио да ће, осим збирног извјештаја Министарства просвјете и културе, бити анализирано и пословање, односно поштивање прописа у седам основних школа.

- Слично ће бити урађено и у ресору правде, тако да ће бити анализирано стање у казнено-поправним заводима Бијељина, Источно Сарајево, Бањалука, Добој, Фоча и Требиње - казао је Шњегота и додао да ће, као и претходних година, ревизори провјерити како су новац трошили у осталим ресорима у Влади Српске.

Финансијске књиге на увид ће морати показати у фондовима пензијског и инвалидског осигурања, здравства те дјечје заштите, али и у Заводу за запошљавање РС.

Ревизори ће своје мишљење дати консолидованом извјештају за кориснике буџета у дијеловима који се односе на буџетске расходе и издатке, буџетску резерву, дуг и јавне инвестиције.

- Од септембра до краја децембра 2017. године ревизори ће провјерити како су трошили у предузећу за поштански саобраћај РС, "Противградној превентиви РС" из Градишке те бањалучком предузећу "Аквана". У истом периоду радићемо и стање у центрима за социјални рад који се налазе у Добоју, Приједору, Зворнику, Требињу, Бањалуци и Бијељини - казао је Шњегота.

Буџет Главне службе за ревизију јавног сектора РС за идућу годину биће нешто већи од три милиона, али Шњегота каже да се не може очекивати запошљавање нових кадрова иако су, како истиче, потребни.

ЕУ интеграције

Стратегијом развоја Главне службе за ревизију јавног сектора РС до 2020. године је предвиђена и могућност да ревизори виде како ствари стоје у области европских интеграција. Душко Шњегота каже да је то још отворено питање, али и нагласио да то не зависи само од ревизије.

- Те ревизије се генерално организују мимо врховних ревизија, а ако би се ушло у ту причу, дали бисмо мишљење - рекао је Шњегота.

Ревизије учинка

* доступност права и ефективност

  дознака социјалне заштите

* ефикасност и ефективност јавних набавки

* стипендирање студената

* организација и функционисање

  интерне ревизије у јавном сектору

* радни спорови у јавном сектору

  и утицај на буџет РС

* накнадни преглед поступања

  по препорукама ревизије учинка

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана