Nabavke postaju sve sumnjivije

Vedrana Kulaga
Nabavke postaju sve sumnjivije

Sarajevo - BiH se nalazi na nezavidnom mjestu u regionu i svijetu po transparentnosti postupaka javnih nabavki, a u prilog tome idu najnoviji podaci prema kojima je prošle godine u prosjeku svakog dana stizalo po osam žalbi na tendere.

Godišnja vrijednost postupaka javnih nabavki u BiH, prema zvaničnim podacima, premašuje dvije milijarde maraka, a u toku prošle godine je dodijeljeno više od 170.000 ugovora za nabavke raznih roba i usluga. Već godinama se nižu upozorenja da poseban problem predstavljaju ugovori koji bivaju zaključeni bez objave javnog poziva čija je vrijednost lani premašila 203 miliona KM.

Ponuđači, ako smatraju da su oštećeni u postupcima javnih nabavki, prigovor mogu uložiti ugovornom organu, a većina ih na kraju stiže na adresu Kancelarije za razmatranje žalbi BiH. Podaci o broju žalbi koje stižu na adresu Kancelarije za razmatranje žalbi, koja se sastoji od centrale u Sarajevu i filijala u Banjaluci i Mostaru, pokazuju da svake godine “padaju” rekordi.

Najnoviji podaci koji predstavljaju presjek stanja u 2017. godinu pokazuju da im je stigla 2.901 žalba što je za 7,5 odsto više nego godinu ranije. Epilog je do kraja 2017. godine dobilo njih 2.665, a analiza je pokazala da je u najvećem broju slučajeva usvojen zahtjev stranke i taj epilog imalo je 1.040 žalbi.

U nevladinom sektoru, koji drži pod lupom javne nabavke u BiH, ističu da jedan od razloga za povećanje broja žalbi leži u zakonu koji je u primjeni od novembra 2014. godine. Ističu da je napravljen takav sistem da ponuđač piše žalbu ugovornom organu, a ako je on odbije automatski je prosljeđuje Kancelariji za razmatranje žalbi.

Član Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH Dragutin Rodić ističe da su u donošenju zakona učestvovali domaći i strani stručnjaci i da je mnogo toga bolje posloženo u odnosu na ranija rješenja, ali da je jedno pitanje uvijek otvoreno -  da li i u kojoj mjeru budu ispoštovane zakonske odredbe.

- Zakonski okvir nije loš, a da li se sve napisano poštuje, to je drugo pitanje. Kada je riječ o institucijama BiH imali smo nedavno revizorski izvještaj o javnim nabavkama koji je pokazao da ima još mnogo prostora da cijeli sistem bude unapređen počevši od planiranja do realizacije nabavki - rekao je Rodić.

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH imala je lani na raspolaganju oko dva miliona maraka, a u svom izvještaju o radu su, osim žalbi, pobrojali i probleme. Ključni je, kako su naveli, nedostatak novca i zaposlenih, nepostojanje internet stranice i neadekvatan prostor u kojem nije moguće u skladu sa propisima čuvati dokumentaciju.

Zakon

Službenici Agencije za javne nabavke BiH već mjesecima, u saradnji sa predstavnicima nevladinog sektora i ostalima, pripremaju tekst izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama.

Cilj je, kako su kazali, da preciznije definišu pojedine stavke i podignu transparentnost, a novi prijedlog uskoro će biti upućen u dalju proceduru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana