Набавке касне, рокови пробијени, послови дијељени без тендера

Ведрана Кулага
Набавке касне, рокови пробијени, послови дијељени без тендера

Сарајево - Само десет одсто поступака јавних набавки у БиХ буде завршено у предвиђеним роковима, што узрокује велику штету и кашњење у реализацији планова, а у институцијама БиХ неријетко измишљају нова правила да би оправдали личне грешке и пропусте.

Показала је то ревизија учинка под називом „Благовременост поступака јавних набавки у институцијама БиХ“ коју је обавила Канцеларија за ревизију институција БиХ. Вриједност јавних набавки у 2014, 2015. и 2016. које су обухваћене ревизијом премашила је 435 милиона марака, што је око 15 одсто годишњег буџета институција БиХ. Ревизија је спроведена на узорку од девет институција.

- Анализом планова набавки могло се запазити да институције БиХ већином доносе те планове из чисто процедуралних и законских разлога и ради формалног испуњења обавезе из закона. У прилог томе говоре и подаци да је готово 60 одсто поступака јавних набавки покренуто након планираних рокова, што је један од првих разлога кашњења. Приближно 90 одсто поступака није завршено у предвиђеним роковима - наведено је у извјештају.

Осим слабости у планирању, утврђено је да институције БиХ ни у фази спровођења набавки нису на висини задатка.

- Од 46 сталних набавки које су касниле око 40 одсто покренуто је након истека претходног уговора, а набавке су вршене од постојећих добављача без склопљеног уговора или са продужењем важења уговора уз уговорну клаузулу коју не познаје закон. То је трајало чак дуже и од године - истакли су ревизори.

Уочене слабости и узроке кашњења институција у процесу јавних набавки ревизори су приказали на анализи 77 поступака вриједних 30,53 милиона марака. Утврдили су да су ти поступци на крају каснили, што значи да нису завршени до истека важећег уговора или нису завршени до краја буџетске године.

- Од девет поступака највеће вриједности, чија појединачна вриједност прелази 500.000 КМ, ниједан није завршен нити је започет на вријеме на основу плана. Неки су били планирани за трећи и четврти квартал, када је ризик од кашњења знатно већи, посебно јер се најчешће ради о комплексним поступцима - наведено је у извјештају.

Кашњење се, упозорили су ревизори, одражава на могућност да институције остварују циљеве због којих су основане, а то доводи и до неоправданог продужења уговора са добављачима и до губитка новца за те намјене.

- То доводи до закључка да у институцијама недомаћински поступају са новцем, јер је могао бити искоришћен за друге потребе. Евидентно је да постојећи систем, без механизама контроле и утврђивања одговорности за неблаговременост, омогућава да институције буду инертне у погледу достизања прописаних и утврђених рокова. Код свих институција из узорка је уочено да евиденције не садрже потпуне и поуздане информације које омогућавају квалитетно праћење поступака јавних набавки - став је ревизора.

Анализом трајања тих процедура, ревизори су уочили да су рокови пробијени од 30 до чак 485 дана, а било је случајева да планирани пројекти нису ни завршени због отказивања поступака и сличних разлога.

- Од покретања до објаве набавке пролазило је и више од 200 дана, од отварања понуда до одлуке о избору или поништењу поступка код 28 одсто поступака је било потребно више од 50 дана, колико и од одлуке о избору до закључења уговора код 36 одсто поступака. У времену, које је искључиво зависило од поступања уговорног органа, с обзиром на то да није било жалби, било је необјашњиво дугих периода од избора понуђача до закључења уговора - наведено је у извјештају.

Закључено је и да институције БиХ у улози уговорног органа нису довољно анализирале планове из претходне године, нити су реализовале уговоре с циљем израде реалног и објективног плана набавки за наредну годину. Ревизори су челницима институција препоручили да морају успоставити боље механизме за планирање и праћење поступака набавки, анализирати тржиште и израдити прецизне планове са јасно назначеним роковима за покретање сваке од активности.

Члан Комисије за финансије и буџет Дома народа Парламента БиХ Драгутин Родић каже да је планирање кључ за добро спроведену набавку.

  • Планови који су, према, закону обавезни, треба да буду дио пројекције пословних политика у свакој институцији. Овакав начин рада, који су утврдили ревизори, показује да је ријеч о бољци која много штети буџету - рекао је Родић и додао да је већина посла рађена површно и да није било планирања.

Контролисане институције

Министарство цивилних послова

Министарство одбране

Министарство безбједности

Министарство иностраних послова

Гранична полиција

Агенција за лијекове и медицинска средства

Агенција за школовање и стручно усавршавање кадрова

Институт за метрологију

Служба за заједничке послове институција БиХ

Издвојени примјери

*Министарство цивилних послова БиХ поступак за набавку авио-карата вриједних 240.000 КМ покренуло седам мјесеци након истека претходног уговора

* Набавка хране, опреме за превентивну заштиту и игру службених паса у Граничној полицији БиХ из 2015. године није завршена до истека уговора, иако је започела осам мјесеци раније

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана