На вријеме замијенити личне документе

Срна
На вријеме замијенити личне документе

Бањалука - Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске позива грађане да на вријеме поднесу захтјев за издавање личних докумената и њихову замјену како би избјегли гужве и спремно дочекали сезону школских екскурзија и годишњих одмора.

Искуства из претходних година показују да највећи број грађана личне документе мијења у љетним мјесецима, када се на локацијама за издавање личних докумената стварају највеће гужве, саопштено је из МУП-а Српске.


У мају и јуну прошле године поднесено је укупно 16.094 захтјева за издавање или замјену личних карата, док је у јулу и августу поднесен 21.221 захтјев.

Када је ријеч о издавању путних исправа, у мају и јуну 2017. године издата су 22.803 пасоша, а у јулу и августу 39.035.

“Уколико им је истекао рок важења личних докумената или је пред истеком, грађанима савјетујемо да благовремено реагују и предају захтјеве за издавање или замјену докумената”, поручили су из МУП-а.

Из ове институције савјетују грађанима да у циљу избјегавања гужви прате статус свог документа путем СМС сервиса тако што ће, уз предају захтјева за издавање личног документа, пријавити број мобилног телефона како би могли користити услугу тог сервиса.

Слањем СМС поруке на јединствени број 091-110-122 могу се добити подаци о тренутном статусу захтјева за издавање личне карте, возачке дозволе, путне исправе и регистрације возила, као и информације о појединачним или свим неплаћеним новчаним казнама, те укупном износу казнених бодова.

Грађани се телефонски могу информисати о стању свог личног документа, а бројеве телефона свих локација за издавање личних докумената у Српској, могу пронаћи на интернет страници МУП-а www.mup.vladars.net

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана