На тесту знање малих матураната

Анита Јанковић-Речевић
На тесту знање малих матураната

Бањалука - Познавање падежа, глагола и других граматичких зачкољица биће данас на тесту пред основцима, док ће сутра бити провјера њихових вјештина из математике, у склопу пробног тестирања пред експерименталну малу матуру, која ће бити одржана 5. и 6. јуна, а показаће ниво знања ђака у Српској.

Овим тестирањем из српског језика и математике биће обухваћени ученици деветих разреда у 93 основне школе широм РС, а збирке задатака које ће бити у тестовима достављене су школама у фебруару како би ђаци имали довољно времена да се припреме, понове заборављене лекције и науче градиво које раније можда нису савладали.

Директор Републичког педагошког завода РС Предраг Дамјановић истакао је да су тестови одавно спремни, те да ће данас, односно сутра, бити достављени у основне школе.

- Данас се раде тестови из српског језика, а сутра из математике као припрема за малу матуру у јуну. Сви чланови републичке, регионалне и школске комисије прошли су обуку, почевши од оних који ће дежурати на тестирању до оних који ће исправљати тестове и вршити ревизију - рекао је Дамјановић. Он је нагласио да је важно да се ученици навикавају на овакав начин провјере постигнућа с обзиром на то да ће од школске 2021/2022. године мала матура из српског језика и математике бити обавезна.

- Експериментална мала матура лани је спроведена у 21 основној школи, ове године то ће бити у 93 школе, а наредне године у свих 187 основних школа, и то с циљем што боље припреме за обавезну матуру. Надамо се да ће резултати ове године бити бољи него лани - навео је Дамјановић.

У бањалучкој Основној школи “Иво Андрић” тестове ће данас и сутра рјешавати 94 ученика, који су, према тврдњама директорице Жељке Опачић, у потпуности спремни.

- Предметни наставници су много радили са ђацима и жеља нам је да све усавршимо како би имали што мање грешака када ученички рад буде стварно вреднован. Видјећемо какве ће резултате ученици остварити - рекла је Опачићева и додала да боље резултате очекују сада, на пробној малој матури, јер се ученици надају да могу утицати на бољу закључну оцјену, док у јуну мотив ослаби с обзиром на то да су већ завршили основно школовање. 

За тестирање је спремно и 180 малих матураната који похађају ОШ “Вук Караџић” у Бијељини.

- Наши ђаци су лани тестирани и резултати су били на високом нивоу, што очекујемо и ово године. Проценат успјешности би требало да буде од 47 до 55 одсто. Мала матура, иако је још у експерименталној фази, подстиче дјецу да више уче и раде, а један од важних бенефита је то што ће се искристалисати ко колико знања посједује, али и какав је квалитет основног образовања - рекао је директор ове школе Предраг Рачановић.

Ученици приједорске ОШ “Доситеј Обрадовић” први пут ће приступити рјешавању задатака у оквиру експерименталне мале матуре.

- Надамо се да су ђаци спремни јер су наставници предано радили са њима. У питању је око седамдесет њих - рекао је директор те школе Стевица Џогазовић. Додао је да ће мала матура бити од великог значаја када постане обавезна и када буде један од услова за упис у средњу школу јер ће се тачно знати ко је за гимназију, медицинску, а ко за неку другу школу.

Нови задаци

Предраг Дамјановић је навео да ће експериментална мала матура 5. и 6. јуна бити реализована по истом принципу као и пробна, с тим што ће задаци бити измијењени. 

- Дио задатака биће из објављене збирке, док ће дио бити нови задаци слични онима у збирци - рекао је Дамјановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана